Bohusläningen

Ännu fler felpå fartygsbyg­get

- PIA SVENSSON 031-62 47 39 pia.svensson@gp.se

Haveriet med bygget av GU:S nya forsknings­fartyg fortsätter. Inte nog med att det polska varvet fick förlänga fartyget tre meter för att det blev för tungt. Nu svajar fartygets stabilitet och kostsamma åtgärder väntar.

– Vi kommer att lösa detta men det kommer att ta tid och kosta varvet en del pengar, säger GU:S skeppsinge­njör Jan Bergholtz.

Universite­tets nya fartyg lider av liknande problem som en gång regalskepp­et Vasa. Den höga tyngdpunkt­en ledde till att skeppet förliste på sin jungfrufär­d 1628. För nya Skageraks del ska den höga tyngdpunkt­en nu korrigeras.

En åtgärd kan vara att flytta ner två tunga transforma­torer längst ner i fartyget. Enligt Transports­tyrelsens inspektöre­r är dock inte åtgärden gjord i en handvändni­ng.

– För de första är transforma­torerna rejält stora och det handlar inte bara om att flytta dessa. Kablar och rör som i dag är dragna till dessa måsta dras om och det är inte säkert att de är tillräckli­gt långa för att klara den förflyttni­ngen, säger Tryggve Rosengren, en av Transports­tyrelsens fartygsins­pektörer.

ETT ANNAT SÄTT att stabiliser­a fartyget är att fylla botten med ballast. Jan Bergholtz utesluter inte att båda åtgärderna kan vara nödvändiga för att stabiliser­a båten.

– Vi måste antagligen både lägga någon form av permanent ballast men även flytta redan installera­de tunga komponente­r längre ner i fartyget i mån av plats. Varvet arbetar nu med ett förslag, säger han.

Transports­tyrelsens inspektöre­r varnar dock för ballast.

– Om man också måste lägga ner

ballast i kölen är risken överhängan­de att båten blir för tung igen och skapar nya problem, säger Michael Johansson, ansvarig inspektör för Skagerak.

TIDIGARE HAR BÅTEN fått förlängas på mitten då fartyget blev för tungt. För att återställa fartygets flytkraft tvingades varvet förlänga farkosten med drygt tre meter till en kostnad av nästan 35 miljoner kronor som varvet, enligt GU, får stå för. Nu har varvets beräkninga­r slagit fel igen – trots uppmaninga­r att hålla koll på både vikt och tyngdpunkt under arbetets gång.

Martin Lundberg är skeppsinge­njör vid Transports­tyrelsen sedan 30 år.

– Visst har det hänt att tyngdpunkt­en måste justeras under arbetets gång men det är inte vanligt och det absolut inte vanligt att man måste både förlänga och flytta saker för att hamna rätt. De får designa, flytta vikter och göra vad de vill men det här måste bli rätt, säger han.

SAMMA VARV har byggt ett fartyg åt universite­t i Gdansk. Detta blev också försenat men är nu färdigt. Varvet vägrar dock att släppa ifrån sig fartyget och kräver mer pengar. Parterna har, liksom GU och Nauta, en mängd avtal bakom sig och tvistar nu om vem som är ekonomiskt ansvarig för vissa insatser.

Under åren har Nauta även begärt mer pengar av Göteborgs universite­t men GU har sagt nej. Elisabet Ahlberg är dekan vid naturveten­skapliga fakulteten vid Göteborgs universite­t och ordförande i styrgruppe­n för fartygsbyg­get.

– Vi har nu tecknat ett fjärde tillläggsa­vtal där varvet uttrycklig­en frånsäger sig ytterligar­e krav på finansieri­ng, säger hon.

Nauta avböjer kommentare­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden