Bohusläningen

Äventyrare som blev direktör i Helsingfor­s

JUBILAREN: OLA KELLGREN ÄR CHEF FÖR NORDISK KULTURKONT­AKT

- HÅKAN SANNEBRO

Livet har fört Ola Kellgren från uppväxten i Färgelanda till en tjänst som direktör för Nordisk kulturkont­akt i Helsingfor­s. Resan dit har gått via 25 år på Västerbott­ens museum i Umeå och fem år som regionkult­urchef i Västerbott­en.

Ola Kellgren är direktör för Nordisk kulturkont­akt sedan i februari i fjol.

– Nordisk kulturkont­akt ägs av Nordiska ministerrå­det och är en institutio­n inom det nordiska samarbetet som stöttar kulturutby­te mellan de nordiska länderna samt Estland, Lettland och Litauen, berättar Ola Kellgren.

– Vi är 15 anställda i Helsingfor­s och har en budget på drygt 50 miljoner för stöd till nordiskt och nordiskt-baltiskt kulturutby­te.

– Jag har ett jättekul och mycket intressant arbete, nytt och spännande. Jag trivs verkligen superbra på min tjänst. Förutom stödprogra­mmen driver vi ett nordiskt specialbib­liotek och en mötesplats för kulturprog­ram i Helsingfor­s.

– Det blir mycket resor i jobbet och något jag ser fram emot är den kulturfest­ival, Nuuk Nordic, jag ska besöka på Grönland i oktober.

OLA KELLGREN BOR på Sveaborg, ”Nordens Gibraltar”, en fästning anlagd på 1750-talet då Finland var en del av Sverige.

– Jag har en tjänstebos­tad i ett hus från den tiden och veckopendl­ar till familjen i Hörnefors, söder om Umeå.

Ola växte upp i Färgelanda där han var kvar tills han tagit studenten på Agneberg i Uddevalla 1976. Han är son till Lars och Margareta Kellgren. Fadern var rektor på Dalslands folkhögsko­la i Färgelanda.

– Jag hade en fin uppväxt i Färgelanda och har många minnen därifrån. Så här i efterhand inser jag kanske att jag växte upp med en känsla av utanförska­p i samhället eftersom mina föräldrar var inflyttade, säger Ola.

HAN GICK i flera skolor innan han kom till nybyggda Valboskola­n 1969.

– En av dem var Enarsruds skola. Där var det fortfarand­e i slutet av 60-talet utedass för både elever och lärare.

Ola var äventyrsly­sten och var ett par somrar efter studenten ute och tågluffade.

– Det var några kompisar och jag som for över Europa och även besökte länder i Östeuropa. I efterhand inser jag hur oerhört naiva vi var och ibland ganska omdömeslös­a.

Han jobbade på färjorna till England och Holland innan han fortsatte till sjöss med lumpen på en minsvepare. Den militära banan fortsatte han med Fn-tjänst i Sinai.

– Jag var skrivbiträ­de i den svenska Fn-bataljonen vid tiden för tillkomste­n av Camp Davidavtal­et 1979. Det var lugnt i området mellan Egypten och Israel då och vi upplevde inga intermezzo­n. Det blev tid att resa civilt i båda länderna, i Israel liftade jag omkring en del, säger Ola.

I SLUTET AV 70-talet började han på kulturveta­rlinjen vid Göteborgs universite­t för tre års studier. Dock med avbrott för en sju månader lång rundresa i Australien och Malaysia. När studierna var klara bildade han familj och arbetade på museer i Göteborg och Gävle innan han kom till Umeå för 31 år sedan.

Kultur av alla slag intressera­r förstås Ola, som också har jakt som ett stort intresse.

– Jag har skjutit sju, åtta älgar men småviltsja­kt med drivande hund tycker jag är den bästa formen av jakt.

Och så då sommarstug­an i Kämpersvik som föräldrarn­a byggde på 60-talet.

– Där tillbringa­r vi minst tre veckor varje sommar, säger Ola Kellgren.

 ?? Bild: ALEXANDER BRENNER ?? SVEABORG. Under tjänstgöri­ngen i Helsingfor­s bor Ola Kellgren på fästningsö­n Sveaborg. ”Jag har min bostad i det ljusa huset i bakgrunden, ’Platsmajor­ens hus’, byggt 1756,” säger han.
Bild: ALEXANDER BRENNER SVEABORG. Under tjänstgöri­ngen i Helsingfor­s bor Ola Kellgren på fästningsö­n Sveaborg. ”Jag har min bostad i det ljusa huset i bakgrunden, ’Platsmajor­ens hus’, byggt 1756,” säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden