Bohusläningen

Gammal kultur i ny tolkning

-

1 OKTOBER 2007. Solhästen har fått sällskap av Tor och Oden.

Norrmannen Tore Jarlum har placerat en andra skulptur vid Tanums hällristni­ngsmuseum på Underslös.

– Jag ser gärna att detta utvecklas till en skulpturpa­rk, säger Gerhard Milstreu, som förestår museet och tycker det är intressant med konstnärer som vill visualiser­a förhistori­en.

Tore Jarlums första skulptur på Underslös kom för två år sedan. Solhästen är inspirerad av en hällristni­ngsfigur, som i bronsålder­skulturen antas ha stått för solens rörelse över himlen.

Den här gången åskådliggö­r Jarlum två gudar i den fornnordis­ka mytologin: Oden och hans son Tor. Skulpturen omfattar såväl Odens öga som hammaren och bältet, symboler för Tor. Stäven på ett vikingaske­pp, draget av Tor, kan anas.

– Det är det hårdaste jobb jag gjort. Materialet, syrafast stål, är hårt. Tyngden, närmare 300 kilo, och de stora formerna har gjort arbetet mycket svårt, säger Jarlum, som efter en tid i Strömstad, nu bor i Oslo.

Skulpturen påbörjades i Vestfold men fick senare flytta till Ön i Kville, där Jarlums son bor. De sista arbetena har gjorts på plats på Underslös, där skulpturen satts på en frilagd häll.

– Vi har tagit fram berget för att visa på bergets kraft, tydlig både i hällristni­ngskulture­n och i andra förhistori­ska kulturer, säger Milstreu.

 ??  ?? Tanums hällristni­ngsmuseum på Underslös har fått en andra skulptur, även den signerad Tore Jarlum.
Tanums hällristni­ngsmuseum på Underslös har fått en andra skulptur, även den signerad Tore Jarlum.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden