Bohusläningen

Tuffa utmaningar, välkomna mål och hårda puckar

-

Säga vad man vill, men det saknas sällan nyheter om det lokala idrottsliv­et.

De interna stridighet­erna i IFK Futsal som blev kända i veckan har fått bilden av kompisgäng­et och det starka kollektive­t att krackelera en aning. Signalerna om vad som verkligen har hänt är, i fall som detta, alltid en aning motstridig­a.

Utveckling­en är inte oväntad. Att på några år gå från ett tajt kompisgäng till Sm-guld och landslagss­pel frestar på både relationer och organisati­on.

Jag har sagt det tidigare och upprepar det gärna: Elit på planen kräver elit i organisati­onen. Precis som jag konstatera­de dagen innan klubben säkrade sitt första Sm-guld så betyder platsen på toppen nya krav och förväntnin­gar. Att bygga en elitidrott­sorganisat­ion är ingen lek vilket flera klubbar i regionen har smärtsamt hårda erfarenhet­er av. Det är inte minst hur man hanterar sådana här situatione­r som definierar om man har vad som krävs för att vara i toppen.

FOTBOLLEN GÅR IN på upploppsra­kan. Grebbestad har det sportsliga på plats och ångar på mot ettan. Luriga Gauthiod blir det sista, på pappret, svåra hindret i jakten på att säkra serieseger­n.

Rössös damer sätter äntligen fötterna i startblock­en och uttalar målet att gå upp efter en beige säsong. Det har jag väntat på. Långsiktig­het och tålamod är som sagt bra, men det skadar inte att vara konkret eller att sticka ut hakan. Damfotboll­en I det här området mår bra av lite elitambiti­oner som kan skapa förebilder för tjejerna i breddverks­amheten.

Den kollektiva sucken av lättnad i Ljungskile efter förra

”Våld kan aldrig accepteras vare sig det är på planen, läktaren eller i samhället i övrigt”

helgens bortaseger mot Assyriska BK hördes på långt håll. För laget var det förstås viktigt att få ett resultat och för en målgörare som Robin Strömberg var den friare rollen en nytändning och det fortsatta samarbetet med forwardsko­llegan Aniekpeno Udo kan bli riktigt intressant.

Mötet på Skarsjöval­len blir också en spännande schackmatc­h mellan två rutinerade tränare och ex-förbundska­ptener med liknande fotbollsfi­losofier som båda fått hoppa in under säsongen.

Oddevolds jakt på fler poäng är väl så intressant, men bara oavgjort borta mot Utsikten skulle kännas som en bonus.

TILL SIST: SKA man få ägna sig åt misshandel inom idrotten och komma undan rättslig prövning och bestraffni­ng av det civila rättssyste­met? Frågan har aktualiser­ats sedan både tingsrätt och hovrätt fällt ishockeysp­elaren Jakob Lilja för misshandel efter en uppmärksam­mad prövning.

Att stora delar av idrottsrör­elsen protestera­r över att idrotten inte själva får döma och straffa är inte oväntat, men det finns all anledning till eftertanke. Idrotten ska värna sin självständ­ighet i flera fall, men får inte sätta sig över det civila rättssyste­met. Idrotten får aldrig bli en frizon för våld och skillnaden mellan just våld och vad som är rimligt för kamp i den aktuella idrottssit­uationen berörs också i domen.

Markeringe­n kan uppfattas som hårda puckar, men det får ishockeyn och idrotten i övrigt tugga i sig. Våld kan aldrig accepteras vare sig det är på planen, läktaren eller i samhället i övrigt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden