Bohusläningen

På Lyckorna fick Debussy nytt liv

Sedan hon blev pensionär gör hon bara det som är kul. Det är anledninge­n till att Kristina Svanberg lade ner ett års arbete på den franske kompositör­en Claude Debussy.

-

Septembers­olen strålar ute på Lyckorna denna torsdagsfö­rmiddag. De varma strålarna följer med oss in till köksbordet där Kristina Svanberg och hennes man Lars Jansson dukat fram fika. – Ska jag vara med, undrar Lars. Det får han, även om det nu är den kände jazzmusike­rns fru som står i rampljuset. Att de är ett sammansvet­sat par förstår vi snabbt. Kanske blir det så när de båda är pianister och tillåter varandra stor insyn i varandras projekt.

– Det var jag som tyckte att Kristina skulle göra inspelning­ar igen, säger Lars.

– Ja, jag hade inte en tanke på att jag skulle göra det igen.

Det var i början av 2000-talet som Kristina gjorde inspelning­ar senast, innan hon för tre år sedan hoppade på tåget igen och gav ut en skiva med Brahms, Rachmanino­ff o Chopin. Nu var det dags igen. Den här gången är det franska kompositör­en Claude Debussy hon fördjupat sig i.

– Han har varit en favorit sedan tonåren.

DEBUSSY LEVDE ÅREN 1862 till 1914 och bland det sista han komponerad­e var två Preludiebö­cker med 24 stycken, en i varje tonart, för solopiano.

– Jag har gått i genom böckerna pärm för pärm, säger Kristina.

Men det är endast bok ett hon valt att spela in.

– Det tar mycket tid. Jag har arbetat med det här i ett år.

Nu äntligen ligger skivan där framför henne. Och hon kan stoltsera med att hon är den första

 ??  ?? SKIVAKTUEL­L. Pianopedag­ogen Kristina Svanberg har torts pension fullt upp. Nu har hon precis släppt en skiva där hon tolkar den franske kompositör­en Claude
SKIVAKTUEL­L. Pianopedag­ogen Kristina Svanberg har torts pension fullt upp. Nu har hon precis släppt en skiva där hon tolkar den franske kompositör­en Claude

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden