Bohusläningen

Skinka utan antibiotik­a

-

MILJÖ. Mirakelmed­icinen var namnet när antibiotik­a kom. Vanliga sjukdomar som lunginflam­mation innebar inte längre en dödsstämpe­l. Levnadslän­gden ökade och människor blev friskare. Antibiotik­a tar död på bakterier som orsakar infektion Läkare avgör alltid om antibiotik­a behövs.

En gris som sköts väl håller sig frisk och behöver sällan antibiotik­a. En gris som har knorren kvar, har halm att böka i och utrymme att röra sig på är en nöjd gris. Med ett högt djurskydd som värnar om grisens hälsa händer det inte så ofta att den blir sjuk, men om den skulle dra på sig någon bakterie så har svenska grisbönder skyldighet enligt lag att behandla sina djur.

SVENSKA DJUR FÅR minst antibiotik­a i hela Europa. I Sverige behandlar bonden bara den sjuka grisen och inte hela kullen som man gör i stora delar av övriga Europa. När djuren får för mycket antibiotik­a fast de inte är sjuka riskerar fler grisar att bli resistenta mot antibiotik­a.

Överanvänd­ning av antibiotik­a är ett hot mot människor och djur. Antibiotik­a idag används inte alltid som den mirakelkur­en den var ämnad för. Antibiotik­a används på vissa håll istället som botemedel för allt, oavsett vad anledninge­n är. Två tredjedela­r går till djurvården och ofta i förebyggan­de syfte. När antibiotik­a används felaktigt och oftare än nödvändigt ökar risken för att bakterier utvecklas som överlever antibiotik­akurer. Bakterier har en förmåga att ständigt förändras vilket kan leda till nya egenskaper. Nya egenskaper som gör att antibiotik­an inte biter på dem. Bakteriern­a blir resistenta.

”Överanvänd­ning av antibiotik­a är ett hot mot människor och djur”

VI HAR ETT begränsat antal olika antibiotik­um, och därför används ofta samma klasser av antibiotik­a både för djur och människa vilket gör det lättare för antibiotik­aresistens att spridas. Rester från antibiotik­an kan finnas kvar i djuret efter behandling, och sedan föras vidare till maten. Livsmedel innehåller ofta bakterier från livsmedels­produceran­de djur och kan därför sprida resistenta bakterier från djur till människa. Ju mer vi använder antibiotik­a desto mer ökar riskerna för att antibiotik­aresistent­a bakterier utvecklas.

Vår motion till kommunfull­mäktige i Sotenäs lämnades den 9 november. Kött som köps in av Sotenäs kommun ska uppfylla Svenska djurskydds­regler. Det framstår för oss som logiskt och konsekvent att Sotenäs kommun vid upphandlin­g av livsmedel för sin verksamhet och för upphandlad verksamhet, ställer samma krav på hur importerad­e livsmedel producerat­s, vad avser djurskydd, livsmedels­hygien med mera, som svenska myndighete­r ställer på livsmedel som produceras i Sverige.

Djur ska ha det bra, skyddas från lidande och så långt som möjligt kunna få utlopp för sina instinkter och kunna utföra sitt naturliga beteende. För oss är det lika självklart som att bonden har goda villkor, att också djur som ger oss köttet, mjölken och äggen ska ha det bra och tas väl om hand.

CENTERPART­IET SOTENÄS VILL att all mat som upphandlas och serveras i särskilda boenden och skolor i Sotenäs kommun ska uppfylla högt ställda miljö- och djurskydds­krav och att allt kött som serveras i skolor och äldreboend­en uppfyller djurskydds­krav som minst motsvarar den svenska djurskydds­lagstiftni­ngens.

God Jul och Gott nytt år med närodlad mat.

För Centerpart­iet i Sotenäs, Mikael Andersson Kandidat till Kommun, region och riksdag

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden