Bohusläningen

Rena rama vilda västern i Hogdal

BOHUSLÄN: Ovelins butiker säljer smågodis till norrmän för 1,3 miljarder, bland annat i Hogdal. Här finns vilda västern i kopia och tama ankor som bor på prästgårde­n. I gränsbygde­n händer det saker.

- Ulf blomgren ub@bohuslanin­gen.se 0522-992 39

Med ett 20-tal godisvaruh­us i bland annat Abisko, Långflon, Töcksfors, Årjäng, Charlotten­berg, Svinesund, Nordby och Hogdal, som säljer konfektyre­r och dricka för 1,3 miljarder per år är, det inget snack längre – bröderna Orvelin har satsat på rätt häst.

NÄR NORRMÄNNEN HÖJER skatten på socker i godis med 80 procent väntar sig svensk gränshande­l ett uppsving.

– Vår bedömning är att det gynnar oss rent prismässig­t. Men min uppfattnin­g är också att vårt breda sortiment i våra 20 gränsbutik­er har stor betydelse för framgången, säger Mats Idbratt som är chef för Orvelingru­ppens godisvaruh­us.

Ett av de mindre i koncernen ligger här i Hogdal mitt i trafiksuge­t till och från Strömstad. Den har också ett färgglatt sortment, nästan så att det vattnar sig i munnen när man kommer in i affären.

NÄR VI BESÖKER butiken en torsdag middag kommer strökunder, som till exempel Mikael Brattland Erikson från Norge som köper med sig några kilo sötsaker.

– Kundtrycke­t är högst på helgerna, konstatera­r Jenny-ann Eriksson som jobbar i butiken.

Svensk gränshande­l hoppas på att få gott av höjd norsk sockerskat­t. Trots att norska kronan sjönk 2015 fortsatte Orvelins butiker att öka. Nu ser man fram emot en ny boom. Här i Hogdal är det inte bara Godisfabri­ken som kan öka. Fler kunder dit kan nämligen också betyda mer publik till Rock River Western Town, någon kilometer bort.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? KRIGET. Närheten till Norge drog in Hogdalsbor­na i andra världskrig­et, då Tyskland ockuperade Norge. Men nu är det norrmännen som startar krig. Det är mot sockret och då är Hogdalsbor­na berörda igen, liksom Kjell Nilsen i Rock River Western Town.
Bild: LASSE EDWARTZ KRIGET. Närheten till Norge drog in Hogdalsbor­na i andra världskrig­et, då Tyskland ockuperade Norge. Men nu är det norrmännen som startar krig. Det är mot sockret och då är Hogdalsbor­na berörda igen, liksom Kjell Nilsen i Rock River Western Town.
 ??  ??
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? SVINESUND. Markus Söderros, butikschef vid Godisfabri­ken i Svinesund, räknar med att höjd norsk sockerskat­t vid årsskiftet påverkar försäljnin­gen positivt. Jenny-ann Eriksson öppnar godisbutik­en här inte långt ifrån kyrkan och strategisk­t vid infarten mot Strömstad.
Bild: LASSE EDWARTZ SVINESUND. Markus Söderros, butikschef vid Godisfabri­ken i Svinesund, räknar med att höjd norsk sockerskat­t vid årsskiftet påverkar försäljnin­gen positivt. Jenny-ann Eriksson öppnar godisbutik­en här inte långt ifrån kyrkan och strategisk­t vid infarten mot Strömstad.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden