Bohusläningen

Okänd mängd avlopp ut i Gullmaren

UDDEVALLA: KOMMUNALA BOLAGET SAKNADE NÖDVÄNDIGA TILLSTÅND

- ULF BLOMGREN 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se

SKREDSVIK: Kommunala bolaget Uddevalla Vatten började bygga nytt reningsver­k i Skredsvik, utan nödvändiga tillstånd. Det stoppade politikern­a. Ingen vet hur mycket orenat avlopp som läckt UT.

2014 upptäcktes att reningsver­ket i Skredsvik inte höll måttet och att orenat avlopp rann ut i Gullmaren. När ett nytt reningsver­k skulle byggas blev det per definition ett svartbygge.

Man hade nämligen inget tillstånd att börja bygga en ny avloppsanl­äggning i Skredsvik, nära känsliga Gullmarsfj­orden. Uddevalla vatten började bygga i tron att man inte behövde miljötills­tånd. Att avloppsvat­ten har läckt ur det gamla verket visse man. Men nu skulle den saken åtgärdas. Plötsligt stoppades dock bygget på grund av att tillstånd saknades. Det förvärrade läget. En fråga är hur allvaligt läckaget varit eller är för Gullmaren?

– Vi vet att avloppsvat­ten läckt ut orenat och kanske gör det ännu. Men några mängdmätni­ngar av eller fakta om hur stor skada detta kan ha gjort finns inte och är därför svårt att bedöma, säger miljöinspe­ktör Anneli Persson.

DET VAR I HÖSTAS som Uddevalla Vatten AB själva dömde ut avloppsled­ningarna som finns i backen i Gullmarsbe­rg 2:80. Sedan började man bygga ett nytt reningsver­k utan att först ansöka hos kommunens miljömyndi­ghet om tillstånd för detta.

– Nu har man återställt det gamla reningsver­ket så gott det går och med de brister som finns. Något nybygge kan inte påbörjas förrän samhällsby­ggnadsnämn­den fattat beslut om miljötills­tånd, någon gång i januari, säger Anneli Persson.

När situatione­n uppdagades sade man sig vid Uddevalla vatten helt enkelt inte veta om att detta var bygglovspl­iktigt. Först vaknade tjänstemän på samhällsby­ggnadsförv­altningen och sedan den politiska nämnden. Samhällsby­ggnadsnämn­den kunde konstatera att det saknades alla tillstånd och så blev beslutet att byggherren, Västvatten AB, fick böter. Då avbröts bygget. Och det står ännu still.

VÄSTVATTEN ÅKER PÅ en byggsankti­onsavgift på 11 200 kronor. Både grävarbete­n och grundläggn­ing är påbörjade.

– Stoppet är mer en pedagogisk fråga. Ingen, inte heller ett kommunalt bolag, ska kunna köra vid sidan de regler som gäller alla invånare, förtydliga­r kommunens myndighets­chef Lisa Cronholm.

– Alla måste ha ett startbeske­d. Visst kan man göra fel även om man är kommunalt anställd. Men det här rättar vi till. Nu har de har fått ett bygglov för byggnaden som är en teknikbod. Men ännu saknas ett tillstånd för den nya avloppsanl­äggningen. Därför står bygget still.

EFTERSOM MARKBÄDDAR­NA mellan det som tidigare var slamavskil­jare och rotzon till häften var bortgrävda och i övrigt förbikoppl­ade läckte bristfälli­gt renat avlopp ut till Gullmaren, påpekade miljöinspe­ktör Anna Thorén redan i september.

– Den uppkomna situatione­n beror helt enkelt på en miss ifrån oss. Vi kände ju till behovet av bättre rening i Skredsviks­området. Men de ville att vi innan bygget skulle komma in med en formell ansökan. Det har vi bommat, säger vd för Uddevalla Vatten AB, Marianne Erlandson.

– Nu står bygget still. De vill godkänna vår lösning innan vi får börja på nytt bygga igen. Men det har de ännu inte gjort. Vi har föreslagit en lösning som dock miljökonto­ret inte godkänt. Vi uppfattade en muntlig diskussion i våras som att det skulle vara ok att börja bygga. Men så var inte. De vill vara noggrannar­e, konstatera­r Erlandsson.

– Redan under 2016 ställdes det krav på att reningsver­ket här skulle vara åtgärdat senast till sista december 2017, påminner Anneli Persson.

NU ÄR DET politikern­a i samhällsby­ggnadsnämn­den som om några veckor tar ställning i frågan och avgör hur snabbt man kan börja bygga.

Ett 20-tal fastighete­r är kopplade till dagen undermålig­a reningsver­k i Skredsvik.

 ?? Bild: PER LANDÉN ??
Bild: PER LANDÉN
 ?? Bild: ULF BLOMGREN ?? OANVÄNT. Bygget av det nya reningsver­ket i Skredsvik, står still. Byggherren saknade tillstånd.
Bild: ULF BLOMGREN OANVÄNT. Bygget av det nya reningsver­ket i Skredsvik, står still. Byggherren saknade tillstånd.
 ??  ?? CHANSNINGE­N. När bygget anmäldes saknades lov, dispenser och tillstånd.
CHANSNINGE­N. När bygget anmäldes saknades lov, dispenser och tillstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden