Bohusläningen

Knivhuggen rånare döms till fängelse

- ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

En 24-årig man döms för rån mot apoteken i Uddevalla och Munkedal genom att hota med yxa. Samma man hade en månad tidigare utsatts för en blodig knivattack, från en person han stulit en mobiltelef­on av.

Polis larmades i början av oktober till en adress i centrala Uddevalla där en man knivskurit­s upprepade gånger. Den våldsamma händelsen bedömdes först som mordförsök, då gärningsma­nnen huggit ett stort antal gånger med kniv mot 24-åringen, varav flera gånger när denne låg ner.

Det visade sig att knivattack­en var en direkt reaktion på att 24-åringen stulit en mobiltelef­on av en 57-årig man några timmar tidigare.

Efter stölden beväpnade sig 57-åringen med en kökskniv och gick till den lägenhet där 24-åringen vistades.

57-ÅRINGEN GICK TILL attack med kniven, men trots att den yngre mannen fick flera sår fick han inga livshotand­e skador. 57-åringen greps två veckor senare och häktades, misstänkt för mordförsök.

En fredagskvä­ll, en dryg månad efter knivattack­en kom en man in på apoteket i centrala Uddevalla. Han visade upp en lapp där det stod Concerta och en yxa för personalen, och fick med sig tre burkar av den narkotikak­lassade medicinen innan han försvann.

Dagen därpå hände samma sak i Munkedal, fast där kom rånaren över 19 förpacknin­gar med Concerta och dagskassan på drygt 3 000 kronor.

Efter det senare rånet greps dock rånaren, som visade sig vara den 24-årige mannen som tidigare knivskurit­s.

I början av december ställdes båda männen inför rätta. Uddevalla tingsrätt konstatera­r att 24-åringen stulit 57-åringens mobiltelef­on och att den sistnämnde sökt upp och angripit den förre för att få tillbaka telefonen. Tingsrätte­n anser dock inte att det handlar om mordförsök utan om grov misshandel, då 57-åringens uppsåt inte varit att döda 24-åringen.

När 57-åringen fick tillbaka sin stulna telefon avbröt han attacken och lämnade lägenheten. 57-åringen döms till tre års fängelse för knivattack­en och han ska betala 45 000 kronor i skadestånd till 24-åringen.

24-ÅRINGEN DÖMS FÖR stölden av mobiltelef­onen. Han döms också för stöld ur en butik på Torp, ringa narkotikab­rott, brott mot knivlagen och dopningsbr­ott. Slutligen döms han även för de två apoteksrån­en.

Han döms till fängelse i två och ett halvt år, han ska dessutom betala drygt 43 000 kronor i skadestånd till fem olika målsägare, bland annat de två apoteksans­tällda som han hotade i samband med rånen.

57-åringen greps två veckor senare och häktades, misstänkt för mordförsök.

 ?? Bild: BILDER FRÅN POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? RÅNADE APOTEK. En 24-åring döms till fängelse för att i november ha rånat apoteken i Uddevalla och Munkedal.
Bild: BILDER FRÅN POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING RÅNADE APOTEK. En 24-åring döms till fängelse för att i november ha rånat apoteken i Uddevalla och Munkedal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden