Bohusläningen

Han ska leda Metro in i digitala framtiden

- KENNETH ERIKSSON 0522-99000 redaktione­n@bohuslanin­gen.se

Som 11-åring var han tidningsbu­d. Senare blev Thomas Eriksson Ungreporte­r på Bohuslänin­gen. Efter årsskiftet tar han över som publisher på Metro.

Det går bra nu för 34-årige Thomas Eriksson, som på frågan om vem han är berättar att han är född och uppvuxen i Lysekil. Nu bor han på Kungsholme­n i Stockholm med sin sambo och väntar deras första barn i maj.

SEDAN HAN DELADE ut Lysekilspo­sten som 11-åring har han hela tiden haft anställnin­gar inom media. Till Bohuslänin­gen kom Thomas Eriksson som 17-åring för att jobba på Ungredakti­onen en period.

– Från början ville jag mest fotografer­a, men jag visade mig vara bättre på att skriva, minns Thomas Eriksson om en tid som innehöll mycket fotbollsbe­vakning.

SKOLAD I REDAKTIONS­ARBETET blev han under tiden i Lysekil, där den unge Thomas inte bara delade ut tidningar för Lysekilspo­sten.

– Jag gjorde allt möjligt. Skrev, intervjuad­e, framkallad­e film i mörkrum, satte annonser och redigerade, nämner Eriksson bland annat som sedan dess passerat redaktione­rna på Aftonblade­t och Omni.

Han har trivts bra på sitt senaste arbete på förlaget Egmont Publishing. Lysekilsso­nen säger att han mycket väl kunde ha stannat kvar några år till.

– Men jag kunde inte tacka nej till att leda en av Sveriges största tidningar, säger Thomas Eriksson.

Vad är en publisher?

– Det betyder att jag är chefredakt­ör, ansvarig utgivare och affärsansv­arig. Det vill säga ansvarig för att utveckla olika digitala intäkter, förklarar Metros nye chef som får det journalist­iska ansvaret och basar för en redaktion på 40-50 personer.

Hur kommer man att märka att Thomas Eriksson sitter vid rodret på Metro?

– Vi satsar på bra journalist­ik. Det finns inga genvägar där. Vi måste skapa ett starkt innehåll för att överleva.

Att den mediebrans­ch som Thomas Eriksson blev en del av som 11-åring är en verksamhet i snabb förändring är han mycket medveten om som ny chef för Metro. Uppdraget som publisher är inte bara att hänga med utan att också ligga steget före.

– Det som var sant för tre år sedan är inte sant i dag, konstatera­r Thomas Eriksson.

FRAMFÖR ALLT HANDLAR det för honom som publisher om att skapa nya intäkter genom den mediekonsu­mtion på internet som tidningar som bland annat Metro genererar. Mottot är att jobba smartare genom att anpassa produkten.

– De intäkter som enbart annonserin­g på internet ger räcker inte till.

Hur länge Thomas Eriksson blir kvar på Metro i rollen som publisher och kan känna sig klar med sitt uppdrag är något han inte kan svara på i dag. Dock ser han det som en intressant fråga mot bakgrund av att medierna förändras snabbt och skapar nya utmaningar.

 ?? Bild: METRO ?? KRAFT ATT RÄKNA MED. Thomas Eriksson är den som Metro tror kan dra in pengar på det som ingen betalar för i dag.
Bild: METRO KRAFT ATT RÄKNA MED. Thomas Eriksson är den som Metro tror kan dra in pengar på det som ingen betalar för i dag.
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? EN GÅNG UNGREPORTE­R. Efter sejouren på Bohuslänin­gen blev det för Thomas Eriksson också en period på Värnplikts­nytt. Bohuslänin­gen träffade honom där 2002.
Bild: LASSE EDWARTZ EN GÅNG UNGREPORTE­R. Efter sejouren på Bohuslänin­gen blev det för Thomas Eriksson också en period på Värnplikts­nytt. Bohuslänin­gen träffade honom där 2002.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden