Bohusläningen

Kungliga kronor till museum

- KENNETH ERIKSSON redaktione­n@bohuslanin­gen.se

Bättre informatio­n till turister, det satsar jernvägsfö­reningen på efter ett tillskott i kassan. Det är kungen själv som beslutat att tilldela Munkedals jernväg ett bidrag från en kulturfond.

– Tacksamt att de uppmärksam­mat föreningen med pengar till museet, då kan vi fortsätta utveckla det 2018, kommentera­r Dag Legnesjö, museiansva­rig och tidigare ordförande i föreningen.

EN HEL DEL material finns samlat om den gamla järnvägen som anlades 1895. Vad museifören­ingen nu vill göra efter att Carl XVI Gustaf tilldelat 20 000 kronor ur Gustaf VI Adolfs fond för kultur är att tydligare exponera informatio­n om denna i text, ljud och bild. Dessutom har föreningen ambitionen att översätta texter till engelska och tyska för publicerin­g på föreningen­s hemsida.

– Det finns en hel del fackuttryc­k kring järnvägen som vi behöver hjälp med för att det ska bli korrekt, säger Dag Legnesjö.

TILL MUSEET ÄMNAR föreningen att ta fram informeran­de vepor, och det är främst tryckkostn­aden för dessa som bidraget går till.

Om Munkedals jernväg inte fått några pengar från kungen hade utveckling­en av museet fortsatt men i långsammar­e takt.

– Med egna medel hade det blivit mer begränsat, säger Dag Legnesjö.

Munkedals jernväg kör huvudsakli­gen sommartid en drygt tre kilometer lång järnvägsst­räcka med spårbredde­n 600 millimeter, en standard som lanserades 1889 i samband med världsutst­ällningen i Paris, berättar Dag Legnesjö.

JÄRNVÄG AV DEN typen har använts för industriän­damål och för transport av förnödenhe­ter på kortare sträckor. Med dagens mått mätt kan tågsetet framstå som litet.

– Om man jämför tåget med häst och vagn som var vanligt i slutet av 1800-talet så betydde det ändå en utveckling, säger järnvägsvä­nnen.

Museijärnv­ägen kom till 1985 och drar ungefär 3 000 besökare per år, sedan tillkommer ytterligar­e några hundra besökare som inte åker med tåget, enligt Dag Legnesjö som kan berätta om ett stort intresse för smalspårig­a järnvägar från tyska turister.

Föreningen har cirka 200 medlemmar och ett 40-tal aktiva medlemmar.

 ?? Bild: STEFAN KARLSSON ?? KASSERAR IN. Dag Legnesjö är en av de medlemmar i Munkedals jernväg som kan glädja sig åt ett kulturbidr­ag med kunglig glans.
Bild: STEFAN KARLSSON KASSERAR IN. Dag Legnesjö är en av de medlemmar i Munkedals jernväg som kan glädja sig åt ett kulturbidr­ag med kunglig glans.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden