Bohusläningen

Matfuskare ska kunna få fängelse

- NIKLAS SVAHN/TT

I år förekommer ett nittiotal larm om matfusk i Sverige. Fusket beskrivs som ”omfattande” och kan omsätta miljardbel­opp. Men risken att åka dit är liten och bötesbelop­pen små. Nu går regeringen vidare med planerna på att matfuskare ska kunna dömas till två års fängelse.

– Vi måste få stopp på det här, säger landsbygds­minister Svenerik Bucht (S).

Fläskfilé som har färgats och sålts som oxfilé. Hästkött i nötfärslas­agne och 19 ton falsk honung. Det är bara några av matskandal­erna som avlöst varandra under åren.

Regeringen­s utredare presentera­de i februari i år slutsatsen att straffen för matfusk bör höjas. I dag riskerar svenska handlare som olovligt manipulera­r maten på sin höjd böter. Till exempel fick företaget som sålde den falska oxfilén böta 200 000 kronor.

DET NYA FÖRSLAGET är att maxstraffe­t höjs till två års fängelse när fusket kan innebära fara för människors eller djurs liv eller hälsa.

– Vi får via handeln indikation­er på att fusket är omfattande. Det finns de som pratar om miljarder men det finns ingen officiell statistik, säger Sven-erik Bucht.

Straffskär­pningen är tänkt att få en avskräckan­de effekt.

Förslaget välkomnas av Livsmedels­verket som i tio års tid påtalat att en straffskär­pning behövs. Möjlighete­n att döma till fängelse togs bort ur livsmedels­lagen 2006.

I år har ett nittiotal fall om misstänkt matfusk kommit till myndighete­ns kännedom, vilket omfattar stora som små företag, men resurserna för att utreda är små och på myndighete­n arbetar endast två personer heltid med ärendena.

– Vi hinner inte utreda och lägger saker åt sidan. Man hittar trådar att * 2007 avslöjades att ett antal Icabutiker fuskade med datummärkn­ingen av köttfärs. * 2013 avslöjades att stora mängder hästkött såldes som nötkött i en mängd produkter i flera Eu-länder, däribland Sverige. * 2016 avslöjades att två Stockholms­baserade företag misstänks ha sålt stora mängder utländskt kött som marknadsfö­rts som svenskt. dra i men hinner inte ta tag i dem, säger Louise Nyholm, statsinspe­ktör på Livsmedels­verket.

REGERINGEN FATTADE under torsdagen beslut om att skicka lagförslag­et vidare till lagrådet. I det ingår också att myndighete­rnas kontrollan­ter ska kunna ålägga företag sanktionsa­vgifter på mellan 1 000 och 100 000 kronor för de som missköter administra­tiva uppgifter. Enligt landsbygds­ministern handlar det om mindre allvarliga företeelse­r eller slarv.

– Sanktionsa­vgifter kan myndighete­r besluta om omgående, säger Sven-erik Bucht.

Vilka typer av administra­tiva rutiner som ska kunna bestraffas ska Jordbruksv­erket och Livsmedels­verket i sin tur ta fram.

– Konsumente­r måste kunna lita på att Sverige har en hög livsmedels­säkerhet, starkt djurskydd och låg antibiotik­aanvändnin­g, ett förtroende som riskerar att urholkas om fusket får fortsätta, enligt landsbygds­ministern.

SAMTIDIGT SOM matmanipul­eringen i Sverige ofta utförs av organisera­d brottsligh­et importeras fuskmat. I juli i år uppdagades att ost och skinka som påstods vara italiensk parmesanos­t och parmaskink­a var fejk. Dessutom innehöll en ”italiensk” hamburgare kött från Storbritan­nien.

Livsmedels­verket har fått 3,5 miljoner kronor för att utbilda kontrollan­ter runt om i landet för att upptäcka den här typen av brott, säger Sven-erik Bucht.

Men myndighete­n har bett om mer pengar och enligt Louise Nyholm har man inte hört någonting från regeringen.

– Vi skulle behöva ha en verksamhet där vi är snabbrörli­ga, där vi har resurser att göra de här långa djupgående utredninga­rna. Matfusk har blivit en lukrativ marknad, säger hon.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

 ?? Bild: HASSE HOLMBERG/TT/ARKIV ?? INTE VAD DET SER UT SOM. Fusket med livsmedel i Sverige beskrivs som ”omfattande”. Bland annat har utländskt kött marknadsfö­rts som svenskt.
Bild: HASSE HOLMBERG/TT/ARKIV INTE VAD DET SER UT SOM. Fusket med livsmedel i Sverige beskrivs som ”omfattande”. Bland annat har utländskt kött marknadsfö­rts som svenskt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden