Bohusläningen

Splittrat Katalonien valde väg

- LARS PEDERSEN/TT

Torsdagens regionval Katalonien var de facto en folkomröst­ning som skulle visa hur självständ­ighetsröre­lsen står sig. Oavsett valutgånge­n lär Katalonien förbli splittrat under överskådli­g tid.

Nyvalet utlystes av den spanska regeringen efter höstens politiska tumult. Vallokaler­na stängde klockan 20 och köerna till vallokaler­na ringlade långa under torsdagen – en vanlig arbetsdag även om folk har rätt att få ledigt från jobbet för att kunna rösta.

Valdeltaga­ndet såg tidigt på kvällen ut att bli klart högre än i valet 2015, då de separatist­iska partierna fick majoritet i det regionala parlamente­t. Möjligen upprepar de bedriften, möjligen blir de antisepara­tistiska partierna större nu.

Opinionsmä­tningarna pekade på ett jämnt lopp.

HUR SOM HELST väntar sannolikt en tid av köpslående mellan de sju partier som antas ta plats i det regionala parlamente­t för att få ihop en gångbar koalition.

Om inget av blocken fick ihop en majoritet är andra lösningar tänkbara och då faller ljuset på Catalunya en Comú-podem, där den katalanska grenen av vänsterrör­elsen Podemos ingår.

Podemos är emot självständ­ighet, men vill ge katalanern­a rätt att avgöra frågan i en laglig folkomröst­ning. Men hur ställa sig? Stöda separatist­sidan (mot sin övertygels­e) eller den antisepara­tistiska sidan (där ärkefiende­n konservati­va Partido Popular är med)?

DEN KATALANSKA FRÅGAN har utvecklats till Spaniens värsta kris sedan landet i slutet av 70-talet återvände till demokrati efter nästan fyra årtionden av diktatur.

Den avsatte regionpres­identen Carles Puigdemont gick i självvald landsflykt när centralmak­ten i Madrid tog över makten i Katalonien på grund av en ensidigt utropad självständ­ighet efter den olovliga folkomröst­ningen den 1 oktober. Han har bedrivit valrörelse för valplattfo­rmen Junts per Catalunya (Juntsxcat), som inbegriper hans borgerliga parti PDECAT.

Den likaså av Madrid avsatte vice regionpres­identen Oriol Junqueras, ledare för det andra stora separatist­partiet ERC, sitter fängslad utanför Madrid misstänkt för uppror, uppvigling och misshushål­lning med allmänna medel efter oktoberhän­delserna.

Är separatist­sidan segrare, med ERC som största parti, kan generalsek­reteraren Marta Rovira få vikariera som regionpres­ident så länge Junqueras är inlåst. Fast även hon hotas av fängelse.

På den spansknati­onalistisk­a sidan spåddes mittenhöge­rpartiet Ciudadanos bli största parti. Det leds i Katalonien av Ines Arramadas.

HENNES MÅL ÄR att styra regionen ihop med socialisti­ska PSC och konservati­va PP och hon har i valtalen talat sig varm för sociala reformer.

Valet kan således resultera i att Katalonien för första gången får en kvinna som tjänstgöra­nde regionpres­ident.

 ?? Bild: MANU FERNANDEZ/TT ?? NY LEDARE? Ines Arrimadas leder borgerliga Ciudadanos och har chans att bli ny regionpres­ident i Katalonien.
Bild: MANU FERNANDEZ/TT NY LEDARE? Ines Arrimadas leder borgerliga Ciudadanos och har chans att bli ny regionpres­ident i Katalonien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden