Bohusläningen

Roms julgran som ”en toalettbor­ste”

- SOFIA ERIKSSON/TT

Årets officiella julgran i Rom har tappat så mycket barr att den liknas vid en toalettbor­ste – en symbol för den italienska huvudstade­ns förfall enligt många.

I stället för att skänka glädje till stadsbor och turister har granens sorgliga uppsyn hånats och förvandlat­s till en metafor för det omfattande förfallet i den italienska huvudstade­n. Det dröjde nämligen inte länge från det att trädet hade dekorerats för att avtäckas för allmänhete­n på Piazza Venezia den 8 december till att det första barret föll till marken. Snart återstod bara ett magert skelett bortom all räddning – något som har fått skämten att hagla.

Julgranen har i folkmun fått namnet ”Spelacchio” som grovt översatt betyder skabbig eller flintskall­ig. Andra har liknat den vid en toalettbor­ste. Till och med påve Franciskus har stämt in i kritiken.

Konsumentf­öreningen Codacons konstatera­r att julträdet är en skam för alla som tvingas se det och kräver en utredning av varför staden har betalat motsvarand­e 480 000 kronor) för att transporte­ra den sjuka granen över hundra mil från norra Italien.

 ?? Bild: ALESSANDRA TARANTINO/TT ?? PÅVEN KRITISERAR. Roms julgran skulle sprida stämning inför helgerna – nu instämmer även påven i kritiken mot den.
Bild: ALESSANDRA TARANTINO/TT PÅVEN KRITISERAR. Roms julgran skulle sprida stämning inför helgerna – nu instämmer även påven i kritiken mot den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden