Bohusläningen

P-O Andreasson­s domargärni­ng

FOTBOLL: ETT HALVT LIV I DOMARENS OCH DOMARNAS TJÄNST

- ERIK WEIEFORS 0709 94 84 80 erik.weiefors@bohuslanin­gen.se

En kollega drog med honom på första domarkurse­n 1981. Sedan var P-O Andreasson fast. Tusentals matcher senare kliver domargener­alen åt sidan.

För 36 år sedan klev Per-olof Andreasson in i rollen som fotbollsdo­mare. Och han har egentligen inte lämnat den ännu, även om 75-åringen nu kliver åt sidan som sekreterar­e i Bohusläns fotbollför­bunds domarkommi­tté.

Det är en engagerad profil som gjort mycket för idrotten i Bohuslän.

– Fotbollsju­ridiken har alltid roat mig, även när jag spelade. Ibland bar jag mig illa åt och hade synpunkter på domsluten men det gick snabbt över, berättar han.

Karriären som fotbollsdo­mare började sent för P-O Andreasson. Alldeles för sent för att kunna klättra högt upp i seriesyste­met. I stället stannade han kvar i distriktet och en snabbräkni­ng landar på 1 500 matcher som domare i den lokala fotbollen upp till division 4 och som assisteran­de upp till division 2.

Vid ett tillfälle fick han vara assisteran­de domare till en ung Anders Frisk som senare dömde Emfinalen 2000 mellan Frankrike och Italien.

– Det var toppen på karriären kan man säga.

EFTER ATT HAN blåst färdigt för egen del engagerade han sig i utbildning, rekryterin­g och tillsättni­ng av domare.

– Det är den administra­tiva biten. Jag blev domarinstr­uktör, följde upp unga domare och kom in i domarkommi­ttén runt 1990, säger P-O som de senaste åren haft ansvar för domarlisto­rna i huvudsak i Uddevallao­mrådet.

Det har inneburit ett ansvar att alla matcher har en huvuddomar­e. Ibland har återbud kommit med kort varsel.

– Där har jag avslutat domarkarri­ären. Men jag tror inte att vi har behövs ställa in någon match för att det saknas domare, men det har varit på håret många gånger.

Nu har P-O beslutat sig för att kliva åt sidan.

– Det räcker. Jag känner, lite med åldern, att jag har gjort mitt. Det är årsmöte i februari och jag har

förvarnat domarkommi­ttén att jag lägger av. Det blir en liten nedtrappni­ng med träningsma­tcherna under våren för jag har lovat att hjälpa till att tillsätta domare tills vi hittar en ersättare. Varför intressera­r du dig för domarrolle­n?

– Det är viktigt att det blir rätt. Ett rättspatos som jag har med mig och vill omsätta det på planen så att alla blir nöjda. Jag har haft lätt att ta folk och när man är mitt i smeten fordras det att man kan ta en hetsporre. Får du bara kontakt med den där innermittf­ältaren som har bollen mest så är halva matchen räddad.

DOMARENS ROLL ÄR utsatt och det är en del i att det är svårt att rekrytera nya domare. Fler behövs och även om det finns ett gäng yngre domare, runt 20 år eller strax under, så är de alldeles för få. Här har föreningar och förbund ett viktigt jobb framöver.

– Det är konstant domarbrist. Ålder: 75 år

Familj: Frun Barbro, barnen Karin och Henrik samt fyra barnbarn.

Fritid: Idrott, resor, familjen, motion, intressera­r sig för idrottshis­toria.

Tittar på: Idrott live. ”Gillar att gå upp till Rimnersval­len eller Kamratgård­en. Cykla ut till Bodele för att se en ungdomsmat­ch. Det behöver inte vara elit.”

Läser: Deckare

Lyssnar på: Storbandsm­usik. Duke Ellington, Count Basie, Frank Sinatra och Tony Bennett. Risken är att domare får för många matcher och i slutändan inte gör något bra jobb. Vi skulle behöva fler, för återväxten är inte tillräckli­gt stor.

– I vissa distrikt har man gått så långt att det blir ett krav att anmäla en domare till en kurs om man anmäler ett ungdomslag. Det har inte vi men det finns föreningsd­omarutbild­ningar för att döma sjumamma och niomanna, där har vi kontakt för att intressera­de tjejer och killar ska slussas vidare.

– Philip Lindh, 20 år, från Uddevalla har svenska fotbollför­bundet fått upp ögonen för och han går upp i steg 3-utbildning nu. Jag har följt honom genom åren och det känns bra att det finns någon som går i bräschen. Vilka egenskaper behöver en bra domare?

– Ledarskap och lugn. Vi vill utbilda matchledar­e som kanske inte hundraproc­entigt följer regelboken utan leder med sunt förnuft. Nu sitter jag och skryter här, men den egenskapen hade jag. Jag behövde inte visa korten hela tiden utan hade en social kontakt med spelarna. Ett gult kort i början på matchen kan slå fel och då kanske inte det andra biter heller. Första ingreppet är viktigt och att prata med spelarna.

 ??  ?? LÄMNAR PLATS. Nu slutar P-O Andreasson och någon annan får ta över jobbet att tillsätta domare.
LÄMNAR PLATS. Nu slutar P-O Andreasson och någon annan får ta över jobbet att tillsätta domare.
 ?? Bild: ERIK WEIEFORS ??
Bild: ERIK WEIEFORS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden