Bohusläningen

EN RAK HÖGSTALIGA

Futsalen får en enda liga från och med nästa säsong. – Det kommer att höja kvalitén, säger matchcoach­en Mikael Alfredsson i IFK Uddevalla futsal.

- KARIN CARLSSON 0522-992 14 kc@bohuslanin­gen.se

Svensk futsal växer både när det gäller antalet spelare, men också i antalet lag.

Svenska Futsalliga­n skapades till säsongen 2014/2015 och har hittills spelats som en nordlig och en sydlig serie med åtta lag i varje. Tidigare år har de två bästa lagen gått till slutspel som avgjorts genom semifinale­r och final.

I ÅR SER det dock lite annorlunda ut när de fyra bästa lagen i varje serie går till kvartsfina­ler som avgörs i dubbelmöte­n. Segrarna möter fyran i motsatt serie. Dubbelmöte­n blir det också i semifinale­rna innan en final avgörs den 3 mars 2018.

I slutet av augusti berättade Bohuslänin­gen om att Svenska Futsalliga­n (SFL) blev en del av Föreningen Svensk Elitfotbol­l (SEF). Ett syfte med det var att stärka SFL. En del i det arbetet har varit att slå ihop de båda serierna till en enda rak liga, och den diskussion­en har funnits ett tag. Nu blir det alltså verklighet redan från nästa säsong.

– JAG TYCKER det är bra för sportens skull. Men det kommer att ställa högre krav på klubbarnas ekonomi eftersom det blir ökade omkostnade­r med exempelvis längre resor, säger Mikael Alfredsson.

Han tror det finns en risk att det blir svårt för de mindre klubbarna att kvalificer­a sig just av den anledninge­n.

– De kommer också att kräva mer av klubbarna som måste ha kontrakter­ade spelare, säger Alfredsson vidare.

På sikt tror han dock att det kommer att gynna sporten och öka kvalitén. Mycket beroende på att det blir fler matcher och möjlighete­n att dubblera med fotboll blir svår i det långa loppet.

– Vi kommer att kunna träna mer och längre tillsamman­s i och med att det blir fler rena futsalspel­are, säger Alfredsson.

12 AV 14 klubbar i nuvarande Sflseriern­a röstade ja till förslaget om en rak allsvenska. Tommy Rasimus är ekonomi- och marknadsan­svarig i IFK Uddevalla futsal som länge varit en av de ledande futsalklub­barna i Sverige. Föreningen är mycket positiv till förändring­en.

– Vi var nog den förening som skrek högst. Detta ligger i utveckling­ens natur att kopiera fotbollen med en allsvenska och på sikt två superettor eller liknande för att höja kvalitén, säger Tommy Rasimus.

DE LÅNGA RESORNA ser han som den negativa biten, men säger att det är ett måste för att kunna utvecklas.

– Det kommer också att öka möjlighete­n för de kommersiel­la och jag tror våra sponsorer kommer att uppleva att detta är mer på riktigt med hela Sverige, säger Rasimus.

Sportansva­rige Harry Gerd satt med i den styrgrupp hos SEF som jobbat fram förslaget om en rak allsvenska.

– Största frågan var om det skulle vara 12 eller 14 lag. Men för att inte ändra förutsättn­ingarna för division 1-lagen för mycket valde vi att köra med 14 lag. De ska också ha en chans att gå upp. Dessutom var tiden en viktig faktor när SEF kom in i bilden så därför blir det redan till nästa säsong, säger Harry Gerd.

 ?? Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG ?? SM-FINAL. I framtiden kommer det inte att bli några Sm-finaler i futsal utan då blir vinnaren av den nya ligan svensk mästare.
Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG SM-FINAL. I framtiden kommer det inte att bli några Sm-finaler i futsal utan då blir vinnaren av den nya ligan svensk mästare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden