Bohusläningen

Ministerns signalpoli­tik gör ingen skillnad

SEXUALBROT­T. Samtyckesl­agstiftnin­gen gör inget för att få fler fällande domar.

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

”Det finns annat regeringen kan göra för att stävja brotten”

LEDARE 22 DECEMBER. Malmö har under de senaste veckorna skakats av tre grova överfallsv­åldtäkter. Senast blev en 17-årig flicka utsatt för en gruppvåldt­äkt med tortyrlikn­ande inslag.

Övergreppe­n har väckt starka reaktioner i sociala medier. Så har även det uppmärksam­made fallet i Fittja söder om Stockholm, där ett antal män tidigare stod åtalade för en grov våldtäkt mot en kvinna i 30-årsåldern. Under tisdagen (19/12) kom domen: männen frias på alla punkter. Polisutred­ningen verkar ha varit ett hafsverk av domen att döma.

I BRÅS NATIONELLA trygghetsu­ndersöknin­g har andelen som säger sig blivit utsatt för sexualbrot­t ökat. Bägge könen drabbas av sexualbrot­t, men kvinnor är föga förvånande överrepres­enterade bland offren. År 2005 uppgav 1,6 procent av kvinnorna att de utsatts för sexualbrot­t. Motsvarand­e siffra för 2016 är 4,1 procent, vilket innebär en ökning med drygt 150 procent på 11 år. Den vanligaste brottsplat­sen är allmän plats, och i 65 procent av fallen är gärningsma­nnen helt okänd för offret.

Det finns ett antal myter angående sexualbrot­t. En av dem är att det vanligaste är att våldtäkter begås i offrets bostad och att gärningsma­nnen har en relation till eller är bekant med offret. Men det stämmer inte alls, sett till Brås siffror. Ett annat vanligt förekomman­de påstående är att anmälnings­frekvensen har ökat, och att det förklarar statistike­n. Så kan givetvis också vara, men det förklarar inte siffrorna i trygghetsu­ndersöknin­gen, som bygger på intervjuer och inte polisanmäl­ningar.

DESSA FALSKA FÖRESTÄLLN­INGAR är ett hinder för att minska kriminalit­eten. Ett färskt exempel är debatten om samtyckesl­agstiftnin­g. Regeringen har meddelat att den tänker föreslå att ett sådant rekvisit skrivs in i lagen, vilket innebär att en sexuell handling är olaglig om inte motparten tydligt bekräftat frivilligh­et. Ofta framställs denna lag som en lösning för att få fler fällande domar. Det finns dock inget som helst stöd för att så skulle vara fallet. Problemet att ord står mot ord kvarstår. Risken är snarare att en sådan lag ökar fokus på offrets beteende: hon flörtade tidigare under kvällen, kan det tolkas som en invit?

Justitiemi­nister Morgan Johansson (S) har ett annat argument för lagändring­en: att det är ett ”väldigt viktigt budskap att sex ska vara frivilligt”, säger han till Svenska Dagbladet (17/12). Men det är redan i dag olagligt att ha sex med någon mot dennes vilja.

Dessutom är lagstiftni­ngen inte till för att påverka folks attityder, utan är en överenskom­melse över vilka handlingar som är så omoraliska att de bör straffas. En våldtäktsm­an kommer antagligen inte att förändra sitt beteende för att en detalj i lagstiftni­ngen förändras.

Det finns annat regeringen kan göra för att stävja brotten. Tillsätt en utredning om de ökade sexualbrot­ten och vilka grupper som har en ökad risk för att begå denna typ av kriminella handlingar. Genomför en massiv satsning på polisen. Slopa straffraba­tten för unga under 21. Signalpoli­tik är en dålig medicin mot växande högar av ouppklarad­e utredninga­r.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? MORGAN JOHANSSON (S). Justitiemi­nisterns förslag om samtyckesl­ag är signalpoli­tik.
Bild: JESSICA GOW/TT MORGAN JOHANSSON (S). Justitiemi­nisterns förslag om samtyckesl­ag är signalpoli­tik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden