Bohusläningen

Julfirande utan nubbe

-

”Bris rekommende­rar att dra ner på drickandet”

Julen är för många människor en tid av gemenskap och glädje, men så ser det inte ut för alla. Trots att det sägs att julen är barnens högtid vittnar många unga om en helt annan bild.

UNDER JULEN TAR Bris emot fler samtal än vanligt från barn som berättar om en högtid med våld, bråk och fulla vuxna. Statistike­n säger att ungefär vart tionde barn känner oro inför julen. 385 000 unga lever med minst en förälder som har ett riskfyllt drickande. Barn med föräldrar som har alkoholpro­blem löper ökad risk att utveckla missbruksp­roblem senare i livet.

ÄVEN OM MAN inte tror det så märker barnen när de vuxna har druckit alkohol. De pratar högre, kramas hårdare och går lite ostadigare. Bris rekommende­rar att dra ner på drickandet eller undvika det helt om de unga tycker att det känns jobbigt.

Med denna text vill vi inte skuldbeläg­ga människor som dricker alkohol utan vi vill lyfta problemati­ken med att alkohol ofta tas för givet vid högtider. Vi vill uppmuntra vuxna till att prata med barn och unga om alkohol och konsekvens­erna av för mycket drickande.

JULEN ÄR EN tid av gemenskap och glädje. Det borde alla barn få uppleva. Låt inte alkoholen bli den viktigaste delen av julfirande­t.

Paula Holmqvist (S) Catharina Bråkenhiel­m (S) Petra Ekerum (S)

Riksdagsle­damöter Fyrbodal

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT ?? VÅGA SÄGA NEJ. Man måste inte dricka nubbe på jul.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT VÅGA SÄGA NEJ. Man måste inte dricka nubbe på jul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden