Bohusläningen

Han skyddar fyren – får pris

Många kallar honom Mr Hållö. Bengt Wall själv säger att han är lat men att han samtidigt älskar nya idéer. Nu prisas han för sitt fyrengagem­ang.

- SARA LUNDIN 0522-99000 sara.lundin@bohuslanin­gen.se

SOTENÄS: Bengt Wall brinner för fyrar. I många år har han engagerat sig för fyren på Hållö och nu uppmärksam­mas han nationellt för sitt engagemang.

En kall dag i början av 1960-talet fick den då 12-åriga Bengt Wall en idé. Han skulle cykla till Hållö.

Cykeln lånade han av sin ovetande mamma från hemmet på Smögen och sedan gav han sig av ut på isen som då sträckte sig hela vägen ut till Hållö.

– Men när jag kommit halvägs till Hållö så tätnade dimman. Det var helt mjölkvitt runt mig och jag kan ännu i dag känna rädslan, minns Bengt Wall.

Mitt där ute på isen visste han helt plötsligt inte alls var han var eller åt vilket håll Hållö låg.

– Men då gick mistluren igång. Så jag visste om det tutar där ute så ligger Gravarne mitt emot.

Han tog sig hem, berättade aldrig något för sina föräldrar och minns det hela i dag som ett litet äventyr. Den misslyckad­e cykelturen mot Hållö blev Bengt Walls första minne av ön som han i framtiden skulle tillbringa så mycket tid på.

DET GÅR INTE att berätta om Bengt Wall utan att nämna fyrarna. Han är ordförande i föreningen Hållö fyr och var en av de drivande bakom att Sjöfartsve­rket beslutade att renovera fyren 2010. Vad är det som du gillar med fyrar?

– Det finns lite olika infallsvin­klar. Dels är de väldigt vackra, det finns inte en som är lik någon annan. Sedan intressera­s jag av all teknik i fyrarna, allt från den enklaste lampa till tekniken i dag. Och inte minst berättelse­rna kring fyrarna, säger han.

Bengt Wall växte upp på Smögen och var tidigt teknisk intressera­d.

– Jag skruvade sönder varenda radioappar­at vi hade hemma.

Efter folk- och realskola i Sotenäs flyttade han till Mölndal och gick en teleutbild­ning som sedan förde honom till ett jobb på Svenska radioaktie­bolaget som sedan blev Ericsson. Från sitt arbete har han kunnat följa den omvälvande tekniska revolution som skett de senaste femtio åren.

– Jag minns när vi fick vår första färg-tv till skolan. Det var en sensation, säger han och berättar om minnena av sin Ericsson hotline som såg ut som en liten väska.

Eller sitt första möte med en dator.

– Den räckte från golv till tak.

MEN DET ÄR inte bara historier från barndomen som Bengt Wall kan dela med sig av. Nog har han en mängd historier om Hållö och fyrarna i Bohuslän också. Bland annat bakgrunden till ett av de mindre husen som står på Hållö. Där bodde tidigare Evert Taubes föräldrar

– Klövskär som ligger utanför Ramsviksla­ndet var tidigare en fyrplats och där var Karl-gunnar Taube fyrmästare, säger Bengt Wall.

Karl-gunnar Taube, som senare skulle bli Everts pappa, blev introducer­ad för Julia Sofia Jacobsdott­er som var syster till en fyrmästare på Väderöarna. De förälskade sig i bostaden vid fyren och gifte sig senare i Kungshamn.

– 1885 fick de sitt första barn och de insåg att barn och Klövskär inte fungerade.

Familjen Taube flyttade då till Vinga där Karl-gunnar fick en fyrvaktart­jänst och där Evert senare växte upp.

– 1936 lade man ned Klövskärs fyr och då flyttades huset till Hållö där det fortfarand­e står kvar, säger Bengt Wall.

I OCH MED att Sotenäs under 2018 kommer uppmärksam­ma Evert Taube ska även Hållö få vara en del av firandet. Där kommer en del av den utställnin­g om Evert Taube som funnits på Liseberg att visas upp.

Dessutom fortsätter aktivitete­rna på Hållö med bland annat musik och guidningar.

– Vi pratar också om att göra en app, säger Bengt Wall som nu berättar att han ser fram emot att Hållösäson­gen startar.

– Jag tycker så mycket om att berätta fyrhistori­er och så träffar jag så mycket härligt folk. Jag hade inte jobbat som en dåre om det inte vore så fantastisk­t roligt.

ÄVEN SVENSKA FYRSÄLLSKA­PET har uppmärksam­mat hans gärning och tilldelade honom i år deras pris Årets VIPP för ”hans enorma arbete med Hållö”.

– Det känns väldigt hedersamt och jätterolig­t. Fyrar är min passion. Och fyrarna verkar hålla dig fullt sysselsatt?

– Jag är egentligen jäkligt lat. Jag gillar att åka på en räksmörgås men när jag vill något så händer det saker.

 ?? Bild: SARA LUNDIN ??
Bild: SARA LUNDIN
 ??  ?? UPPKOPPLAD. Kameror på flera platser på Hållö sänder konstant på internet så att vem som helst kan kolla till ön.
UPPKOPPLAD. Kameror på flera platser på Hållö sänder konstant på internet så att vem som helst kan kolla till ön.
 ??  ?? PÅ GÅNG. Det finns alltid nya projekt runt hörnet för Bengt Wall. ”Jag vill utveckla Hållö till ett kulturcent­rum”, säger han.
PÅ GÅNG. Det finns alltid nya projekt runt hörnet för Bengt Wall. ”Jag vill utveckla Hållö till ett kulturcent­rum”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden