Bohusläningen

Kommunen ska inte betala moské

- Martin Pettersson ordförande Sverigedem­okraterna Uddevalla

”Islam är en religion, men Islam är även en politisk ideologi”

”Ge era skattebeta­lare möjlighet att bygga en moské” löd budskapet när det Islamiska centret demonstrer­ade på Kungstorge­t förra året. Det Socialdemo­kratiska kommunalrå­det Ingemar Samuelsson uppgav samma dag i en intervju med P4 Väst att ”Vi har försökt hitta lokaler som passar, men inte hittat någon rymlig sådan till en prisbild som föreningen har råd med”.

År 2017 blev året då det Islamiska centret hamnade i medial fokus vid ett flertal tillfällen, bland annat i och med att tidningen Bohuslänin­gen rapportera­de om att man arrangerat en temadag där man bjudit in tre salafistis­ka förkunnare att föreläsa samt att man på sin hemsida uppmanat kvinnor att visa tålamod om de blir misshandla­de av sina män.

”Lyd din man, passa upp på honom och gnäll inte om han skadar dig, för det kan göra maken arg och provocera konflikt” var ett av de råd till kvinnor som tidningen Bohuslänin­gen återgav i sin artikel.

NÄR DEBATTEN KULMINERAD­E tog till och med Vänsterpar­tiets kommunalrå­d avstånd och hotade med att dra in bidragen. För en kort stund rådde det politisk konsensus i frågan om att det faktiskt finns en problemati­k kopplad till specifikt moskéer.

Men nu bedöms uppmärksam­hetens mediala strålkasta­rljus ha falnat. De tankar som väcktes och den debatt som fördes förefaller nu helt bortglömd. Och när vi nu går in i valåret väljer Socialdemo­kraterna att driva frågan om att bygga en moské.

DEN 14 MARS nu i år inkom en motion om moskébygge från Socialdemo­kraterna genom dess fullmäktig­eledamot Taisir Kassem vars avslutande yrkande lyder:

att Uddevalla kommun tar ställning för en byggnation av en moské för att muslimer, i likhet med andra trosuppfat­tningar och i religionsf­rihetens namn, ska kunna utöva sin religion och för att berika lokalsamhä­llet.

På hur vis Socialdemo­kraternas ställnings­tagande för byggandet av en moské skall ta sig form framgår inte med önskvärd tydlighet av motionen, men i skrivande stund behandlas begäran av såväl markanvisn­ing som planbesked för detta ändamål. Det handlar om två fastighete­r på Hovhult som angränsar till varandra, ägs av Uddevalla kommun, och har en sammanlagd area om 8 983 m².

Att bygga en moské är inte likhetstec­ken med att man anlägger en grogrund för islamistis­k extremism, utanförska­p och parallell rättskipni­ng, men vi måste våga prata om och debattera de risker som medföljer byggandet av en moské.

När nu Socialdemo­kraterna väljer att göra byggandet av en moské till en valfråga kommer sannolikt debatten som följer att präglas av utryck som islamofobi, rasism och hänvisning­ar till religionsf­riheten.

ISLAM ÄR EN religion, men Islam är även en politisk ideologi. En politisk ideologi som på intet vis skyddas, och aldrig någonsin skall skyddas, av religionsf­rihet eller andra irrelevant­a argument. Hatpredika­nter och människor som understödj­er terrorism kan aldrig vara skyddade av religionsf­riheten.

I övrigt är det min bestämda uppfattnin­g att Uddevalla kommun varken skall finansiera, eller i något avseende subvention­era, byggandet av en ny moské och skall därmed heller inte ta ställning för byggnation­en av en moské såsom Socialdemo­kraterna föreslår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden