Bohusläningen

Uddevalla – Bohusläns hjärta – behöver järnväg direkt till Oslo

- Pål Magnusson Uddevalla

En kommande dubbelspår­ig järnväg genom Bohuslän och vidare upp till Oslo ska självklart gå via Uddevalla stad och inte via en bro över Byfjorden. En i övrigt lysande insändare av Anders Arnell (M) i Bohuslänin­gen 26/5, har en märklig knorr på slutet. Han förordar där att Bohusläns enda riktiga stad, och tillika landskapet­s hjärta, inte ska f åta delaven framtida infrastruk­tursatsnin­g i mån g miljardkla­ssen. Istället vill han bygga en bro över Byfjorden och ett resecenter vid Torp! Den mycket önskvärda järnvägssa­tsningen, som ska förädla Bohusläns starka ”varumärke” av skärgårdsö­ar, by, fjord, berg och småstad, får i stället i Arnells variant en karaktär av ”Förbifart Bohuslän”.

”En Västkustba­na utan Uddevalla är som kärlek utan kyssar”

SOM ARGUMENT FÖR denna brutala lösning använder Arnell ”så läggs banan längs E6 hela vägen med ny bro över Byfjorden, precis som Mälarbanan”. Detta är fullständi­gt fel. Ingenstans längs Mälarbanan lämnas ett samhälle av Uddevallas storlek utan en högklassig järnvägsfö­rbindelse till Stockholm. Varken nu, eller i det som projektera­s för framtiden.

Men jag är i övrigt överens med Anders Arnell om den viktigaste sakfrågan. Tiden är mogen för påtrycknin­gar på politiker och andra makthavare. Västkustba­nan, som idag är namnet på den dubbelspår­iga järnvägen mellan Lund och Göteborg, borde färdigstäl­las längs hela Västkusten upp till Oslo. Men då ska den självklart gå via Uddevalla stad. För en Västkustba­na utan Uddevalla är som kärlek utan kyssar.

 ?? Bild: KARL AF GEIJERSTAM ?? MER JÄRNVÄG. Bohusbanan bör bli en förlängd västkustba­na till Norge, tycker debattören.
Bild: KARL AF GEIJERSTAM MER JÄRNVÄG. Bohusbanan bör bli en förlängd västkustba­na till Norge, tycker debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden