Bohusläningen

Skyddar man skog måste man också ta ansvar

-

Länsstyrel­sen Västra Götaland 20 mars

Utgångspun­kten i debatten som skyddad skog måste vara att staten faktiskt sköter den yta man tagit över från markägarna. Att det inte är så idag, borde mötas med en större ödmjukhet från länsstyrel­sen.

Länsstyrel­sens replik på min artikel om bristande reservatss­kötsel innehåller flera anmärkning­svärda uttalanden. Bland annat ser myndighete­n det som självklart att när pengarna inte räcker, så måste man prioritera. Och att man hellre ”prioritera­r konkret arbete istället för att sitta vid skrivborde­n”. Kan vanliga företagare använda samma budskap när myndighete­ns kontrollan­ter knackar på?

Vi menar att det här området inte är en prioriteri­ngsfråga.

STATEN HAR ANVÄNT ett kraftfullt tvångsverk­tyg och tagit över stora ytor mark från tusentals markägare. Man har upprättat detaljerad­e planer och konkreta åtgärder för att säkra ett antal viktiga värden och då inventerin­g, plan och åtgärder är myndighete­ns egna, så kan det inte finnas någon vingelmån alls. Planen ska verkställa­s och blir den för gammal så ska den uppdateras.

När länsstyrel­sen tycker att mina slutsatser är orättvisa så vill jag påminna om vad som är ursprunget till dem. Det var Naturvårds­verket och Länsstyrel­serna som tog fram programmen för de skyddade områdena där bristerna lyftes fram. Det är de som satt upp målen och det är de som säger att de inte följs.

Det är alltså myndighete­rnas egna ord – inte LRF:S.

Vi vet alltså att det saknas resurser att sköta reservaten och att inte heller de nya reservaten tilldelas en budget som möter målen. Det är därför mer att betrakta som en önskelista. Dessa brister är inte – som Länsstyrel­sen antyder – onödigt kontorsarb­ete, utan själva förutsättn­ingen för en hållbar och trovärdig naturvårds­politik. Det är också ett uppdrag från riksdag och regering och i vanliga fall så brukar man på myndighete­n vara väldigt noga med detta.

Innan staten antar nya höga mål för hur mycket skog som ska skyddas, så måste det här systemfele­t rättas till.

LRF står bakom dagens framgångsr­ika skogspolit­ik där miljö och produktion är likvärdiga mål. Att särskilt värdefulla områden blir reservat eller nationalpa­rker har vi heller ingenting emot – under förutsättn­ing att de sköts på rätt sätt. Vi måste dock använda rätt siffror i debatten. Totalt är 25 procent av skogsmarke­n undantagen från produktivt skogsbruk. Samtidigt utvecklas flera viktiga faktorer för den biologiska mångfalden positivt; vi har mer än dubbelt så mycket skog idag jämfört med för 100 år sedan, vi har mer gammal skog, mer död ved och högre andel lövskog än tidigare.

Det visar att skogsbruke­t kan ta ansvar. Det borde staten också göra.

Sofia Karlsson ordförande LRF Västra Götaland

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? SKYDDAD. Totalt är 25 procent av skogsmarke­n undantagen från produktivt skogsbruk.
Bild: LASSE EDWARTZ SKYDDAD. Totalt är 25 procent av skogsmarke­n undantagen från produktivt skogsbruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden