Bohusläningen

Hyrde ut utan lov – frias i rätten

- EMMA-KARIN BJÖRK 0522 - 99 222 ekb@bohuslanin­gen.se

En kvinna som försökte hyra ut sin lägenhet åtalades efter att han som ville hyra blev utelåst. Tjejen får visserlige­n inte hyra ut lägenheten utan hyresvärde­ns lov men det är inget straffbart.

Det var i en annons på Blocket som en kvinna i Lysekil satte ut sin lägenhet. Det var för att hyra ut den i andra hand och hon fick napp av en man som ville hyra.

Men hyresvärde­n hade ingen aning om att de två träffades och gjorde upp om betalninge­n och skrev kontrakt. Det var aldrig tal om hyresvärde­n visste om dealen eller inte. Efter att ha betalat 4 000 kronor fick mannen nycklarna till vad han trodde skulle bli hans nya lya.

MEN NÄR HYRESVÄRDE­N fick reda på det agerade han. För att hyra ut i andra hand är inte tillåtet utan hyresvärde­ns okej. Kontraktet med kvinnan bröts och hon vräktes. Men det räckte inte, tyckte hyresvärde­n. Mannen fick några dagar på sig att lämna lägenheten och sedan bytte hyresvärde­n lås.

Då kände han sig lurad av kvinnan bakom Blocketann­onsen. Hon åtalades för bedrägeri. I förhör har hon sagt att hon förstod att man blev förbannad men att hon inte förstått att hon gjort något brottsligt.

MEN TINGSRÄTTE­N FRIAR kvinnan. Rätten konstatera­r att det visserlige­n inte är tillåtet att hyra ut i andra hand utan lov men det är inte straffbart. Och att mannen kommit till skada när han inte fick tillträde till vad han trodde var sin bostad ska inte lastas kvinnan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden