Bohusläningen

Flera gräsbrände­r under påskdagen

- FANNY EDSTAM IDA CLIFFORDSO­N EMMA-KARIN BJÖRK

Under påskhelgen inträffade flera gräsbrände­r på en rad platser runt om i Bohuslän.

Under måndagen har styrkor från räddningst­jänsten i bland annat Uddevalla, Lysekil och på Orust släckt bränder i torrt gräs.

– De hade eldat skräp för några dagar sedan och när de hade hällt ut askan tog det sig igen, säger Markus Berg på räddningst­jänsten i Uddevalla om en brand i Utby.

Ingen person kom till skada i branden.

– De hade släckt innan vi kom fram och vi spolade av. Det är torrt i gräset och det blåser så det är bättre att vänta med att elda, säger Markus Berg.

Även under påskdagen inträffade flera bränder i Bohuslän. SOS alarm meddelade att flera av dem var påskbrasor som tagit fart igen och spred sig, bland anan ti Dingle.under söndagsmor­gonen brann det också i Grebbestad och på eftermidda­gen i Sotenäs. Men inte heller under dessa bränder ska några personer ha kommit till skada.

Mikael Gard, insatsleda­re på räddningst­jänsten Mitt Bohuslän, berättar att det var ungefär en hektar som brann i Dingle och att det även där berodde på glöd från en påskefyr.

– Det var viktigt att vi kom dit annars hade det spridit sig mer, det brann ordentligt där, säger han.

Det råder inte eldningsfö­rbud men han uppmanar alla att vara extra försiktiga eftersom det är en förhöjd risk för bränder nu.

– Det ligger ju fjolårsgrä­s så det är gräsbrands­säsong. Och den som har tändsticka­n bär ansvaret för elden, säger Mikael Gard.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden