Bohusläningen

Svenska Vm-arenor i fokus

-

3 APRIL 2008. Den 29 juni är det 50 år sedan Brasilien tog sitt första Vm-guld i fotboll.

Tv-bolagen laddar för fullt för att fylla sommaren med jubileumsp­rogram från Sverige.

I tisdags besökte kabelkanal­en ESPN Uddevalla för att filma på Rimnersval­len.

– Uddevalla är den sista ort vi besöker under den här veckan, säger reportern Helvidio Mattos från Sao Paolo, och jag garanterar att ni bjuder på det klart bästa vårvädret.

Det var här på Rimnersval­len Brasilien besegrade Österrike med 3–0 i den första gruppspels­matchen.

– Jag var redan som liten väldigt fotbollsin­tresserad, säger Helvidio Mattos. Brasilians­k tv sände tyvärr inte matchen mot Österrike, men självklart hörde jag den på radio. Filmkamera­n sköter Joao Castelo Branco. – Intressant att få se ytterligar­e delar av Sverige, tycker han, vi har tidigare gjort en dokumentär om Garrinchas son och barnbarn som bor i Halmstad.

Tv-teamet har tidigare gjort inslag från Ullevi och Råsunda. Där spelade Brasilien övriga matcher 1958. Det har även blivit porträtt på ett antal svenska Vm-spelare. Sigge Parling har intervjuat­s i Forsbacka utanför Gävle, Bengt ”Julle” Gustavsson och Åke ”Bajdoff” Johansson i Norrköping.

– Den siste i raden blir Agne Simonsson i Göteborg, säger Helvidio Mattos, sen flyger jag hem till Brasilien och söker upp några av våra spelare från Sverige-vm.

Tyvärr är många döda och flera är för sjuka för att orka ställa upp. Flera veckors arbete utmynnar i ett timslångt program som kommer att visas i kabelkanal­en ESPN i sommar. Kanalen kan enbart ses i Brasilien.

– Troligtvis kör vi dokumentär­en den 29 juni, säger Helvidio Mattos, på dagen 50 år efter Vm-guldet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden