Bohusläningen

Feministis­ka dystopi

KULTUR: BÅDE BÖCKER OCH TV-SERIER TAR UPP ÄMNET

-

Tonårstjej­er elektrifie­rar sina offer med fingertopp­arna och får till slut religiösa ledare att vilja feminisera de heliga skrifterna: Moses blir Miriam, Muhammed blir Fatimah och de kristnas böner riktar sig till jungfru Maria.

I början av juni kommer en av fjolårets brittiska storsäljar­e, Naomi Aldermans Makten, på svenska. Romanen handlar om en värld där ensamma män är rädda för att möta 15-åriga tjejer, samtidigt som Alderman ifrågasätt­er vad makt och aggressivi­tet gör med människor, oavsett kön.

MAKTEN GES UT av Modernista, det svenska förslag som förmodlige­n har flest feministis­ka dystopier på sin utgivnings­lista, men förläggare­n Pietro Maglio vill ändå inte tala om en utgivnings­trend.

”Är det någonting som det senaste året har visat oss så är det att kvinnor i alla sammanhang fortfarand­e är mer eller mindre systematis­kt utsatta”, skriver han i stället i ett mejl.

”Detta är en avgörande stridsfråg­a, som präglar vår tid. Konst existerar inte i ett tomrum, det finns alltid en kontext; den växer fram i relation med och till sin omvärld”, fortsätter Maglio.

Just feministis­ka dystopier men också historisk fiktion med kvinnors berättelse­r i centrum är annars två stora utgivnings­trender under 2018, enligt den brittiska branschtid­ningen Bookseller. Svenska förläggare som just nu läser anglosaxis­ka manus, bekräftar bilden.

– Vi kollar på det och det är jättespänn­ande, säger Erika Degard, förläggare på Norstedts.

Även om det är svårt att säga vad som kommer först har höstens metoo-rörelse ökat intresset för litteratur som diskuterar samtidens stora frågor konstatera­r Bookseller.

– Jag kopplar det här till den feministis­ka våg som dragit fram genom hela världen, där man i USA kanske är lite mer nyvaken än i Sverige. Satir och dystopi är bra verktyg för den som vill skriva samhällskr­itiskt, säger Johanna Haegerströ­m, förläggare på Bonniers.

Förläggare­n Maria Såthe sitter lugnt i båten i vetskap om att hon redan har en svensk framtidssk­ildring inplanerad. Nästa höst ger Wahlström & Widstrand ut den tvåfaldigt Augustpris­ade Jessica Schiefauer­s första vuxenroman som handlar om ett utopiskt kvinnosamh­älle.

Efter den hyllade tv-versionen av Margaret Atwoods Tjänarinna­ns berättelse kommer en våg av nya feministis­ka dystopier, framför allt i USA och England. Det stora intresset för kvinnors berättelse­r syns också i de historiska romanerna.

BLAND AKTUELLA SVENSKA dystopier märks annars Pernilla Wåhlin Noréns debutroman Sorgens princip om två kvinnor som gör uppror mot ett framtida Sverige där energi utvinns ur invånarnas känslor av sorg. I Balsam Karams Händelseho­risonten placeras kvinnor och barn i ett särskilt getto, Utkanterna, och i augusti kommer Maja Lundgrens nya roman, Den skenande planeten. Där återvänder den spacelegga­de Ki till jorden, men utan att riktigt fatta vad som händer.

Den är mer satirisk science fiction än renodlad dystopi, men går ändå åt det hållet, säger förläggare­n Daniel Sandström, litterär chef på Bonniers, som menar att även den historiska fiktionen, som exempelvis brittiska Sarah Perrys Ormen i Essex eller svenske Alexander Cavalierat­os 1940-talsskildr­ing Släpp ingen jävel över bron har bäring i nuet.

– Jag tror att den här sammanblan­dningen av epoker pekar både framåt och bakåt, säger Daniel Sandström.

FÅNGAR SAMTIDEN GÖR också tvversione­n av Tjänarinna­ns berättelse, som trots att den skrevs på

 ??  ?? HYLLAD FILMATISER­ING. Margaret Atwood skrev Tjänarinna­ns berättelse i mitten av 1980-talet och med Östtysklan­d för ögonen. Elisabeth Moss spelar mot handmaid’s tale får svensk premiär i HBO Nordic 26 april.
HYLLAD FILMATISER­ING. Margaret Atwood skrev Tjänarinna­ns berättelse i mitten av 1980-talet och med Östtysklan­d för ögonen. Elisabeth Moss spelar mot handmaid’s tale får svensk premiär i HBO Nordic 26 april.
 ??  ?? NY BOK. Naomi Aldermans ”Makten” handlar om tonårstjej­er som plötsligt får en avgörande fysisk styrka, en kraft som kan orsaka både smärta och död.
NY BOK. Naomi Aldermans ”Makten” handlar om tonårstjej­er som plötsligt får en avgörande fysisk styrka, en kraft som kan orsaka både smärta och död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden