Bohusläningen

Hiphoparti­sten Jireel vill inte följa normen

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

Från en kyrkokör, via en liten studio på fritidsgår­den, till att utses till Hiphopsver­iges framtidsho­pp. Rapparen Jireel har tagit hem flera tunga priser i år och lagom till sin 18-årsdag släpper han nu sitt första album.

Jireel Lavia Pereiras intresse för hiphop började i den lilla studion på fritidsgår­den i Rågsved. Där spelade han in låtar tillsamman­s med vännerna, vilket ledde till att han fick skivkontra­kt 15 år gammal. Sedan dess har han hunnit släppa flera singlar, men 18 är hans första fullängdar­e.

– Den handlar om hela livet fram till nu när jag fyller 18 år, allt jag har gått igenom. Det är mycket känslor inblandade, berättar han.

Allra mest känslosamt är spåret Fam, som handlar om alla som står honom nära.

2018 BLEV HAN utsedd till årets artist på P3 Guldgalan och årets nykomling på Grammisgal­an – och på galorna hade han inga problem med att visa upp sin emotionell­a sida.

På P3 Guld skapade han en snackis tillsamman­s med vännen Lamix när de båda rapparna omfamnade varandra med tårar i ögonen, och på Grammis tog han upp sin gråtande mamma på scenen och berättade hur mycket hon betyder för honom.

– Det är många som säger att hiphop ska vara ganska hårt, men när jag har gjort musik har jag alltid utgått från det som jag själv vill göra, allting handlar om vilket ”mode” jag är i. Jag tycker inte att man ska följa normen, speciellt när det gäller musik, man ska göra det som kommer från hjärtat, säger han.

Samtidigt är han rädd att stämplas som en ”rappare från orten”.

– Jag känner att den kan komma ganska enkelt om man är från förorten och jag känner att det inte borde vara så. Musik ska vara för alla, inte någonting som är för en viss grupp.

Även om Jireel gjort sig ett namn inom Hiphopsver­ige, var det bland kyrkobänka­rna som Jireel började utforska sitt musikutöva­nde från första början. * Namn: Jireel Lavia Pereira * Ålder: Fyller 18 år den 29 mars * Bakgrund: Sajnades när han var 15 och har sedan släppt flera singlar. Han vann priset för årets artist på P3 Guldgalan 2018, där han bland annat tävlade mot artister som Zara Larsson och Avicii. På årets Grammisgal­a utsågs han till årets nykomling. * Aktuell: Med debutalbum­et 18, som släpps den 29 mars. Samma dag startar också hans turné. * Turnéplan: 11/4 Oslo, 12/4 Uppsala, 13/4 Lund, 21/4 Göteborg, 27/4 Stockholm, 5/5 Sundsvall, 19/5 Jönköping, 5/6 Uddevalla, 15/6 Lidköping, 16/6 Eskilstuna, 29/6 Kiruna, 7/7 Sundsvall, 13/7 Visby, 27/7 Östersund, 28/7 Hudiksvall, 10/8 Göteborg, 14/8 Malmö, 29/8 Stockholm.

– När jag var tio–elva år sjöng jag i en kör i Södermalms­kyrkan, mina föräldrar gick alltid dit och där blev jag väldigt intressera­d av musik och sång. Sedan har min mamma själv gjort musik när hon var yngre, så det har alltid funnits i familjen, berättar Jireel.

FÖRUTOM ATT ALBUMET 18 släpptes var det också premiär för Jireels vårturné på hans födelsedag den 29 mars. Samtidigt varvar rapparen musikkarri­ären med ekonomistu­dier på gymnasiet – ett ämne vill ha koll på för att kunna vara så självständ­ig som möjligt som artist.

Förutom att han nu kan ta körkort tror han 18-årsdagen inte för med sig några större förändring­ar.

– Grejen är att jag redan har gjort så mycket som äldre människor gör, jag tar hand om mina egna grejer och är självständ­ig. Men det kanske känns mer fritt att fylla 18 så man inte behöver ha föräldrars intyg och sånt där, säger han.

 ?? Bild: PAUL EDWARDS ?? VUXEN. Jireel släppte sitt debutalbum 18 samma dag som han blev myndig.
Bild: PAUL EDWARDS VUXEN. Jireel släppte sitt debutalbum 18 samma dag som han blev myndig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden