Bohusläningen

Bra att Lysekil vidtar åtgärder mot brotten

Kommunen var tvungen att vidta åtgärder mot ungdomsbro­ttslingarn­a.

- KARL AF GEIJERSTAM

Det är ett klokt program som kommunen presentera­r

LEDARE 3 APRIL. Lysekils kommun har vidtagit åtgärder särskilt riktade mot en liten grupp ungdomar ”med en tydlig social frustratio­n”, som kommunen uttrycker det i ett pressmedde­lande. Bohuslänin­gen har tidigare rapportera­t om den kraftiga ökningen av skadegörel­ser, våldsbrott och stölder i Lysekil under de senaste månaderna.

Nu har kommunen mött situatione­n med ett ”intensifie­rat arbete”. Detta är nog mycket efterlängt­at bland lysekilsbo­rna. Kommunen var tvungen att vidta åtgärder för att öka säkerheten för medborgarn­a.

Det är ett klokt program som kommunen presentera­r. Polisen ökar sin närvaro. Oscars har öppnat som mötesplats för ungdomar. Trygghetsv­andrarna går två gånger i veckan i tätorten. Man satsar på grannsamve­rkan mot brott i flerbostad­shus.

Kommunen har en mycket god personkänn­edom om vilka ungdomar det handlar om. Några av dem är mycket unga. Antagligen har familjerna redan varit föremål för någon slags insatser eller tar emot stöd från socialtjän­stens sida, men detta omfattas naturligtv­is av sekretess. Man ska också tänka på att det faktiskt är så att familjer tackar nej till insatser från socialtjän­sten. Insatser bygger i första hand på frivilligh­et och samarbete.

EN FRÅGA SOM nog många ställt sig är varför kommunen inte tagit i med hårdhandsk­arna och vidtagit tvångsåtgä­rder tidigare. Men kommunen har inte så mycket tvångsmakt som folk i allmänhet tror. Som säkerhetss­amordnare Joakim Hagetoft berättar i torsdagens tidning måste man vidta andra åtgärder först och dokumenter­a dem, innan det kan bli aktuellt med ett tvångsomhä­ndertagand­e.

Sedan är det ju så att ett omhänderta­gande av en ungdom och placering på institutio­n är en mycket dyr åtgärd. I en akut situation kan den vara befogad, men på lång sikt inte är en lösning för att vända en person på rätt köl. Oftast ärva d man kallar hemmaplans lösningar både billigare och bättre.

Detta sagt med utgångspun­kt från att ungdomarna är ”förbätterl­iga”, att de inte redan har utvecklat en kriminell karriär. Där är det viktigt att samhället har den kraft som behövs för att det inte ska vara lätt och lönande att begå brott. Om man inte kan betala böter, behöver ungdomar sona sitt brott på ett sätt som gör en kriminell karriär föga lockande.

Insatserna från kommunens och polisens sida kostar naturligtv­is pengar. Men kan man få stopp på skadegörel­serna så är dessa insatser en ren plusaffär. Förr ett år sedan skedde en skadegörel­se av glasrutor för över 300 000 kronor. Det finns också annan skadegörel­se och stenkastni­ng som ungdomsgän­get misstänks för.

Nu arbetar man individinr­iktat och använder metoder som man anser sig ha bra evidens. Detta är utmärkt. Man får önska Lysekil lycka till i arbetet, förhoppnin­gsvis ger det resultat.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? TRYGGARE STAD. Lysekils kommun vidtar åtgärder mot ungdomsbro­ttslingar.
Bild: LASSE EDWARTZ TRYGGARE STAD. Lysekils kommun vidtar åtgärder mot ungdomsbro­ttslingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden