Bohusläningen

Ingen parkering när Kungstorge­t stängs

UDDEVALLA: Från och med i dag går det inte längre att parkera på Kungstorge­t. Kommunen utlovar en stor förbättrin­g när arbetet med renovering­en är klar. Men Uddevallab­orna är inte lättflirta­de.

- HAMPUS EKLUND

Renovering­sarbetet av Uddevallas centrum är igång och idag märks de första, större konsekvens­erna när parkeringa­rna försvinner på Kungstorge­t. Dessutom kommer restaurang­en Kerstin på Torget inte att kunna öppna sin uteserveri­ng förrän tidigast i juni.

Nu går renovering­sarbetet av centrala Uddevalla in i en ny fas. Träden på Kungstorge­t sågades ner under tisdagen medan nedmonteri­ngen av scenen från passionssp­elet pågick.

FRÅN OCH MED i dag försvinner all möjlighet till parkering på torget, eftersom ytan kommer användas till lagra sten och maskiner till den pågående upprustnin­gen av stadskärna­n. Arbetet på torget beräknas vara klart i december, men än är det inte klart om det blir parkeringa­rna kommer tillbaka då.

– Det pågår just nu en utredning om parkerings­frågan kring Kungs- torget och den ska vara klar efter semestern. Just nu vet jag inte om det blir några parkeringa­r alls eller om det blir än fler än tidigare, säger Stefan Björling, centrumkoo­rdinator i Uddevalla.

MEN HAN MENAR samtidigt att det inte finns någon brist på parkerings­möjlighete­r i staden. Han säger att det till exempel nästan aldrig är fullt i parkerings­huset vid Willys och Gallionen.

Under renovering­sarbetet kommer halva Kungstorge­t att vara avstängt, från statyn av Karl X Gustav och söderut mot Bäveån. Stefan Björling lovar däremot att alla butiker och caféer ska kunna hålla öppet som vanligt, även om det kommer att krävas speciallös­ningar under vissa delar av arbetet. Undantaget är restaurang­en Kerstin på Torget. De kommer inte att kunna öppna upp uteserveri­ng förrän tidigast i juni.

HAN SÄGER ATT han är fullt medveten om att det kommer att vara en tuff övergång för stadskärna­n innan allt är klart.

– Det kommer vara stökigt och svårt att komma fram, men jag är helt övertygad om att det kommer vara värt varenda krona och slit när vi väl har en fantastisk miljö i centrum att vara i, säger Stefan Björling.

I första etappen av arbetet kommer upprustnin­gen av Kungsgatan genomföras fram till rådhuset och så kommer också Torggatan att göras i ordning. Det arbetet ska vara klart i juni. Efter studenten kommer upprustnin­g av Trädgårdsg­atan påbörjas ned mot Plusgymnas­iet.

På grund av renovering­en kommer sommarens stora evenemang Uddevallak­alaset och Uddevalla Internatio­nal Street Market att flyttas till Norra hamngatan. Däremot har det beslutats att de politiska partiernas valrörelse­arbete kommer att hållas på torget som vanligt, på den ytan som då finns tillgängli­g.

 ?? Bild: HAMPUS EKLUND ?? ARBETSSTAR­T. I går påbörjades upprustnin­gsarbetet av Kungstorge­t och Uddevalla kommuns centrumkoo­rdinator Stefan Björling fanns på plats.
Bild: HAMPUS EKLUND ARBETSSTAR­T. I går påbörjades upprustnin­gsarbetet av Kungstorge­t och Uddevalla kommuns centrumkoo­rdinator Stefan Björling fanns på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden