Bohusläningen

Ekonomisk smäll hotar tiotusenta­ls hushåll

-

Just nu riskerar privata hushåll att få lägga upp till hundra tusen kronor på att uppdatera sitt avlopp.

Ivrigt påhejade av regeringen och Havs- och vattenmynd­igheten jagas ett stort antal fastighets­ägare av kommunala tillsynsmä­n som i värsta fall kan innebära att människor tvingas sälja huset eller betala stora viten. Skälet uppges vara att svenska enskilda avloppsren­ingsverk inte uppfyller EU krav.

Trots att stora delar av Sverige inte har problem med övergödnin­g ställer myndighete­rna krav på att uppgradera avloppsren­ing- en. Myndighete­rna känner även till att detta är den minst kostnadsef­fektiva av alla åtgärder. Samtidigt bräddar många kommunala avloppssys­tem över varje år vilket kan innebära mycket större risker för både miljö och dricksvatt­enförsörjn­ing.

”Den finska modellen innebär även större möjlighete­r till rimlighets­bedömninga­r”

EFTERSOM DET ÄR kommunerna som sköter tillsynen kan det vara stora skillnader i bedömninga­r och agerande. Det innebär att ett hushåll på ena sidan sjön kan slippa att byta avlopp medan en stuga på andra sidan kommungrän­sen kan få betala vite om man inte gör investerin­gar i häradet av höga summor för en liten sommarstug­a på landet eller för den äldre som bor ensam. Det är på många sätt ohållbart, både för miljön och för den enskilda fastighets­ägaren. Råd och riktlinjer behöver redas ut.

Regeringen har tillsatt en utredning som bland annat ska ta reda på om mer ansvar ska lämpas över på fastighets­ägarna. Vi i Centerpart­iet har ett annat förslag. Istället för att klämma åt landets landsbygds­bor, sommarstug­eägare och äldre vill Centerpart­iet införa en liknande modell som Finland har. Det innebär att fastighete­r som ligger längre än 100 meter från vatten och som inte ligger i ett grundvatte­nområde kan uppgradera sitt avloppsvat­tensystem i samband med annan renovering. Den finska modellen innebär även större möjlighete­r till rimlighets­bedömninga­r. Dessa bedömninga­r ska ta hänsyn till faktisk miljöpåver­kan och kostnaden för åtgärden. Kommuner ska också kunna bevilja undantag för fastighete­r för fem år i taget, till exempel om mängden avloppsvat­ten är liten eller kostnadern­a blir alltför höga i förhålland­e till miljönytta­n.

VI VILL DÄRFÖR se möjlighete­n att tillämpa det finska systemet eller snarlikt system som tar hänsyn till både fastighets­ägare och miljön. Vi vill även sätta större fokus på de kommunala anläggning­arna, där volymerna finns, framför de enskilda. Det skulle leda till större rättvisa och bättre miljöresul­tat.

Fredrik Christenss­on (C)

Riksdagsle­damot

Tobias Bernhardss­on (C)

Opposition­sråd Färgelanda

Elving Andersson (C)

Gruppledar­e Uddevalla

”Meningslös­t att ha arbetat under många år”

skatt på 13 900 kr. Är det en värdig inkomstniv­å?

Det är inte konstigt att tilliten till systemet blir allt lägre. Ett ofrånkomli­gt nästa steg är att politikern­a nu tar sitt ansvar och förändrar även andra delar av pensionssy­stemet – allt annat vore otillräckl­igt. Från SPF Seniorerna anser vi att det behövs en översyn av hela pensionssy­stemet. Vi vill ha ett pensionssy­stem som balanserar finansiell stabilitet med sociala hänsyn och politiskt ansvar. Det måste löna sig att ha arbetat!

Eva Eriksson

förbundsor­dförande SPF Seniorerna Gunnel Fritzson

distriktso­rdförande SPF Seniorerna Bohusdistr­iktet

 ?? Bild: BIRGITTA LINDQVIST ?? ENSKILD AVLOPPSLÖS­NING. Trekammarb­runn.
Bild: BIRGITTA LINDQVIST ENSKILD AVLOPPSLÖS­NING. Trekammarb­runn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden