Bohusläningen

Som väcker känslor

- HAMPUS EKLUND

”Det är tomma lokaler överallt och nu kommer allt fler att åka till Torp.”

JERRY SVENSSON

överallt och nu kommer allt fler att åka till Torp, säger Jerry Svensson.

Allt fler butiker i centrala Uddevalla har stängt de senaste åren. Förutom att Åhléns stänger ner sin verksamhet till sommaren och nyligen blev det också klart att Mcdonald’s lägger ner sin restaurang i centrum.

Det är den här utveckling­en som Uddevalla kommun vill förändra med sitt renovering­sarbete. Stefan Björling, stadens centrumkoo­rdinator, säger att satsningen är den största som har gjorts i staden på över 30 år. Förutom att det ska byggas en park vid Hasselback­shuset, ska torget få helt ny belysning, trottoarer ska breddas och anpassas för funktionsh­indrade och torget ska få en estetisk upprustnin­g.

MEN DE UDDEVALLAB­OR tidningen pratar med har inte blivit övertygade av arbetet.

– Du kan ju se hur de nya stenarna blev på nere vid Åhléns. Kungsgatan är redan tom, affärer är stängda och folk väljer att åka till Torp, säger Charles Andersson.

Parkeringa­r i centrum är ett ämne som alltid väcker känslor. Eva Wiik säger att det måste vara lättillgän­gligt att ta sig till centrum för att uppmuntra handeln. Hon anser inte att P-husen är ett alternativ för alla. Utredninge­n kring om det blir några nya parkeringa­r vid torget blir klart någon gång efter semesterti­derna. Eva Wiik menar att allt fler kommer att välja handel på Torp under tiden parkeringa­rna på torget är avstängda.

Handeln på Torp nämns av samtliga.

På frågan om upprustnin­gen av centrum ändå inte leder till något gott på sikt är det ingen som är beredd att hålla med just den här dagen.

Maj-britt Andersson förstår inte varför det inte kan finnas någon torghandel. Hon och maken Charles jämför Uddevalla med Vänersborg, som de tycker har ett mycket bättre ”surr” och handelsmöj­ligheter i sitt centrum. I december ska det nya Kungstorge­t i Uddevalla stå klart. Det återstår att se om stadens invånare kan återfå sin tro på en levande stadskärna vid det laget.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? markerar dem så de inte grävs av under arbetet.
Bild: LASSE EDWARTZ markerar dem så de inte grävs av under arbetet.
 ?? Bild: HAMPUS EKLUND ?? HANDELN PÅ TORP. Jerrys Svensson ser att allt fler kommer att välja på Torp när parkerings­möjlighete­rna försvinner.
Bild: HAMPUS EKLUND HANDELN PÅ TORP. Jerrys Svensson ser att allt fler kommer att välja på Torp när parkerings­möjlighete­rna försvinner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden