Bohusläningen

Nyfikna barn undersökte 500 år gammalt skelett

- FELICIA JOHANSSON

En av alla påsklovsak­tiviteter höll under gårdagen hus på Bohusläns Museum. Astrid Lennblad, osteolog och arkeolog var på plats och visade upp ett 500 år gammalt människosk­elett för de barn som hade samlats på museet.

Klockan börjar närma sig 11 och den lilla salen på Bohusläns Museum börjar fyllas på med barn i mellanstad­ieåldern. Barnen sätter sig förväntans­fullt runt det stora bordet i salen. I mitten ligger det ett människosk­elett från 1500-talet. Astrid Lennblad står redo för att lära besökarna allt om människosk­elettets funktion, och hur människor levde på 1500-talet.

– Människosk­elett får man sällan se eller komma nära för den delen. Det är ofta mycket drama kring det och många är väldigt distansera­de från både skelett och döden. Därför är det väldigt viktigt att vi har denna workshop så att barn får se hur ett skelett verkligen ser ut och vad som händer med kroppen när man dör, säger hon.

Det stora bruna skelettet som ligger på bordet grävdes upp för 1,5 år sedan i Nya Lödöse, i dag Gamlestade­n i Göteborg. Där har arkeologer grävt upp 1 250 stycken skelett, vilket Astrid Lennblad förklarar utgör nästan hela staden. Många av de utgrävda skeletten är välbevarad­e, likt det som barnen får se i dag.

– Skelettet som jag har med mig är en yngre man i åldern 17–22 år och han är mellan 1.75–1.80 meter lång. Jag kommer att prata lite under tidens gång men sen kommer också barnen få känna på skelettet och ställa frågor, säger hon.

BARNEN SITTER TYSTA och fokuserar på vad Astrid Lennblad säger. Vid frågor om skelettet och barnens erfarenhet­er är det emellanåt tyst, men ibland vågar några av barnen svara. När hon frågor om skelettets kön, räcker en tjej upp handen och berättar att det kan man se på människans skalle.

JULIA FRENNBERG, 9 år från Uddevalla, är en av besökarna under dagens workshop. Hon kom hit för att se hur vi människor ser ut inuti kroppen. Efteråt är hon nöjd.

– Detta var kul och jag har lärt mig mycket, speciellt om knäskålar som jag tidigare trodde var runda. Men nu fick jag lära mig att de är mer buckliga, säger hon.

 ?? Bild: FELICIA JOHANSSON ?? LÅRBEN. 9-åriga Julia Frennberg undersöker skelettet från Lödöse med de andra barnen. ”Klibbigt”, säger någon.
Bild: FELICIA JOHANSSON LÅRBEN. 9-åriga Julia Frennberg undersöker skelettet från Lödöse med de andra barnen. ”Klibbigt”, säger någon.
 ??  ?? PÅSKLOVSAK­TIVITET. Skelettwor­kshop på Bohusläns museum med osteologen och arkeologen Astrid Lennblad.
PÅSKLOVSAK­TIVITET. Skelettwor­kshop på Bohusläns museum med osteologen och arkeologen Astrid Lennblad.
 ??  ?? SKELETT. Julia Frennberg får känna på en del av en människas hand på Bohusläns museums påsklovsak­tivitet.
SKELETT. Julia Frennberg får känna på en del av en människas hand på Bohusläns museums påsklovsak­tivitet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden