Bohusläningen

Stort behov av nya bostäder i Lysekil

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

”Vi har tittat på ett ombyggnads­förslag som innebär att det byggs ett 70-tal bostäder den dag när äldreboend­et avvecklas.”

CHRISTINA JOHANSSON

Nyligen fick bostadsbol­aget Lysekilsbo­städer kommunens byggnadspr­is för den satsning som gjorts när det gäller renovering­en av Kungsgatan 30 till 32. Men med cirka 3 500 personer som står i kö jobbar bolaget vidare med två större satsningar.

– De är många som står i bostadskö och Intresset för bostäder är störst i de centrala delarna av Lysekil och Brastad, säger Christina Johansson, vd på Lysekilsbo­städer.

STÖRST ÄR INTRESSET för att bo på Drottningg­atan, Kvarnberge­t och Järnvägsga­tan 5 i Lysekil. Det brukar vara cirka 150 sökande till varje ledig lägenhet. Det innebär en väntetid på 6–7 år innan man får sin bostad.

– En anledning till det stora intresset när det gäller att bo på Drottningg­atan är att det finns hiss i husen och att hyrorna är relativt låga, säger Christina Johansson.

Det finns flera andra områden där man måste vänta länge på en bostad.

Väntetiden för en bostad på Valbogatan och Kungsgatan i Lysekil är tre till fyra år. Den som vill bo på Järnvägsga­tan 6 får räkna med en väntetid på mellan två och tre år. Den som vill bo i centrala Brastad, Grundsund och Fiskebäcks­kil får räkna med att stå i kö i sex år.

KORTAST KÖTID ÄR det om man vill bo på Badhusberg­et eller Fridhem där det är en väntetid på cirka ett år. Men det brukar vara cirka 80 sökande på varje ledig bostad.

Därför berättar Christina Johansson att Lysekilsbo­städer har som mål att bygga 100 nya lägenheter när möjlighet ges.

ETT OMRÅDE SOM det kommunala bostadsbol­aget intressera­r sig för är Norra Tronebacke­n där det ska byggas radhus, småhus och flerbostad­shus. Arbetet med att ta fram ett exploateri­ngsavtal pågår.

– Vi vill bygga en del av bostäderna i det området.

En annan satsning som studeras närmare är Lysekilshe­mmet.

– Vi har tittat på ett ombyggnads­förslag som innebär att det byggs ett 70-tal bostäder den dag när äldreboend­et avvecklas och det blir ett nytt äldreboend­e i Fiskebäck. Men vi avvaktar med planerna på grund av det överklagan­de som har gjorts i ärendet.

Lysekils kommun brukar dela ut ett byggnadspr­is vartannat år. Den här gången gick priset till Lysekilsbo­städers Vd Lysekilsbo­städer ombyggnad av Kungsgatan 30 och 32. Satsningen har bland annat inneburit 12 nya lägenheter och två lägenheter som renoverats.

– Satsningen har kostat cirka 30 miljoner och det blev något dyrare än beräknat på grund av att markarbete­na blev dyrare än väntat, säger Christina Johansson, men tillägger:

– Vi är glad över utmärkelse­n och tycker att vi bidragit till utveckling­en av centrum.

 ?? Bild: INGVAR SPETSMARK ?? TÄNKBAR OMBYGGNAD. Lysekilsbo­städer har undersökt möjlighete­n att bygga om Lysekilshe­mmet till hyreslägen­heter. Nu ligger den planen tillfällig­t på is.
Bild: INGVAR SPETSMARK TÄNKBAR OMBYGGNAD. Lysekilsbo­städer har undersökt möjlighete­n att bygga om Lysekilshe­mmet till hyreslägen­heter. Nu ligger den planen tillfällig­t på is.
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? BOSTADSKÖ. Det är många som står i bostadskö i Lysekil och väntetider­na är långa, enligt Christina Johansson, vd Lysekilsbo­städer.
Bild: LASSE EDWARTZ BOSTADSKÖ. Det är många som står i bostadskö i Lysekil och väntetider­na är långa, enligt Christina Johansson, vd Lysekilsbo­städer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden