Bohusläningen

Han voltar med bilar och faller från hustak

LYSEKIL: STUNTMANNE­N LARS HJELM SER FRAM MOT NYA PROJEKT

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

– Det handlade om en scen där jag skulle köra ner från en kulle med en gammal cykel i plast, berättar Lars Hjelm. Jag förberedde mig noga och tog bland annat på mig olika typer av skydd, exempelvis för rygg, armbågar och höfter. Sedan satte jag fart ner för kullen och gjorde en volt med cykeln. Jag hade inte någon möjlighet att skyd- da huvudet med hjälm. I stället handlade det om att landa på rätt sätt på marken och det gick bra. Jag har klarat mig utan skador bortsett från en gång när jag fick en sträckning i axeln.

TÅRTGENERA­LEN, SOM JUST nu visas på bio, är en film av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson och medverkar gör bland annat Mikael Persbrandt, Helena Bergström och Tomas Von Brömssen. Lars Hjelm brukar få titta på manus innan inspelning­en så han har möjlighet att förbereda sig.

– Vi jobbar mycket med säkerheten inför ett stunt och vi hjälper också till med säkerheten på olika sätt när det gäller inspelning­en av en film.

Lars Hjelm, 45 år, har varit verksam som stuntman i mer än 20 år och hör till de få team av stuntmän som finns i Sverige. Han har fått hoppa in och göra farliga scener i ett stort antal svenska filmer under årens lopp. Det handlar om i stort sett alla filmer som spelats in om Wallander och Beck. Han har också anlitats vid inspelning­en av de populära filmerna om Arn, senaste julkalende­rn och Hundraårin­gen som klev ut genom fönstret och försvann där han hade en roll som raggaren Bulten.

– Det är många olika saker som jag får göra, säger han.

I inspelning­en av filmen Hotet i

När Tårtgenera­len spelades in ersatte han skådespela­ren Mikael Persbrandt i en farlig scen. Att volta med bilar och falla från hustak är vardag för stuntman Lars Hjelm från Lysekil.

norra Sverige fick Lars Hjelm och hans team i uppdrag att köra över ett stup med en snöskoter. När filmen spelades in körde han över stupet med snöskotern som flög åt ett håll. Han själv hoppade av snöskotern och gjorde en lång luftfärd ner för stupet.

– Jag och en kollega gjorde en luftfärd på cirka 17 meter innan vi landade på en stor luftkudde. Det gäller att falla inom ett visst område på en luftkudde annars riskerar man att studsa av kudden.

LARS HJELM JOBBAR

för närvarande deltid som stuntman och har givetvis flera nya projekt på gång. Det kan bli så att han anlitas i en kommande film om Hamilton.

Han sysslade en hel del med gymnastik som ung och det är en bra bakgrund om man vill bli stuntman.

– Många av mina kolleger har en bakgrund inom gymnastik, brottning eller judo.

Arbetet som stuntman var något som han växte in i successivt. Han gjorde flera spektakulä­ra saker i Lysekil och Uddevalla i början av karriären.

– Det var populärt med karnevaler i Lysekil förr i tiden, säger han. Vid ett tillfälle voltade jag med en bil. En annan gång körde jag en motorcykel rätt ut i havet.

Ett mer känt stunt var när han hoppade från tidningen Bohuslänin­gens tak.

– Hoppet från taket gick perfekt och jag landade på ett antal kartonger som placerats nere på gatan.

HANS KUNSKAPER HAR

också inneburit några ovanliga uppdrag. För några år sedan gick en av visarna i klockan i kyrktornet i Lysekil av och det gick inte att komma åt klockan med en kranbil.

– Det slutade med att jag fick uppdraget, säger Lars Hjelm. Först gick jag upp för trappan i kyrktornet. Sedan tog vi bort en fönsterrut­a. Sedan tog jag mig ner till klockan med klättrings­utrustning där den gamla visaren monterades ner. Några veckor senare kom det en ny visare som jag monterade fast i klocktorne­t.

 ??  ?? HOPPADE IN. Lars Hjelm, stuntman från Lysekil, fick hoppa in som ersättare för skådespela­ren Mikael Persbrandt vid inspelning­en av filmen Tårtgenera­len.
HOPPADE IN. Lars Hjelm, stuntman från Lysekil, fick hoppa in som ersättare för skådespela­ren Mikael Persbrandt vid inspelning­en av filmen Tårtgenera­len.
 ?? Bild: PRIVAT ??
Bild: PRIVAT
 ?? Bild: INGVAR SPETSMARK ?? LÅNG ERFARENHET. Lars Hjelm har varit verksam som stuntman i mer än 20 år och har många nya projekt på gång.
Bild: INGVAR SPETSMARK LÅNG ERFARENHET. Lars Hjelm har varit verksam som stuntman i mer än 20 år och har många nya projekt på gång.
 ??  ?? VIKTIGT MED BALANS. Här visar Lars Hjelm hur det går till att ta sig upp i luften med en flyboard på en båtmässa i Lysekil för några år sedan.
VIKTIGT MED BALANS. Här visar Lars Hjelm hur det går till att ta sig upp i luften med en flyboard på en båtmässa i Lysekil för några år sedan.
 ??  ?? OVANLIGT UPPDRAG. För några år sedan fick Lars Hjelm i uppdrag att byta en av visarna i kyrktornet i Lysekil.
OVANLIGT UPPDRAG. För några år sedan fick Lars Hjelm i uppdrag att byta en av visarna i kyrktornet i Lysekil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden