Bohusläningen

Betald ledighet för Pininfarin­as anställda

-

4 APRIL 2008. Ledighet med betalning. Det blev resultatet av Pininfarin­a Sverige och IF Metalls uppgörelse om produktion­sstoppet under en stor del av april.

Från och med i går till och med utgången av nästa vecka ligger all produktion nere på Pininfarin­a. Den 14 april drar tillverkni­ngen i gång men bara i begränsad omfattning under två veckor. Under Kristi himmelsfär­dsveckan är fabriken åter helt stängd.

För IF Metalls cirka 650 medlemmar innebär detta en oförutsedd ledighet under större delen av april.

Enligt klubbens ordförande, Åke Granath, är all personal i produktion­en arbetsbefr­iad med lön. Enligt honom har detta blivit möjligt genom en kombinatio­n av minustid, arbetstids­förkortnin­g och permission.

– Uppgörelse­n innebär bland annat att vi tar i anspråk en tidigare beslutad klämdag, den 19 december som nu i stället tas ut i vecka 15. Ledigheten resten av den här veckan tas ut i form av minustid.

Minus- och plustid ingår i det lokala avtalet om kundanpass­ad flextid som fack och företag kommit överens om.

Utöver dessa åtgärder kommer även några dagar tas ut i form av betald permission. Räcker det med de här åtgärderna när företaget sänker produktion­en med cirka en fjärdedel i maj?

– Ja, det tror jag. Några diskussion­er om varsel eller uppsägning­ar har inte varit på tal. Däremot blir det ju bemannings­personalen som nu får stryka på foten. 140 anställda på Manpower har ju blivit varslade om uppsägning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden