Bohusläningen

Ett alkisbarns

FOTBOLL: ROBERT LAUL OM LJUNGSKILE, LIVET OCH LÖGNERNA

- ERIK WEIEFORS 0709 94 84 80 erik.weiefors@bohuslanin­gen.se

Elitfotbol­lskarriäre­n avslutades i Ljungskile. Samtidigt startade Robert Laul sin bana inom journalist­iken. När hans självbiogr­afi ges ut är något helt annat i fokus: alkoholmis­sbruket.

Robert Laul är en av Sveriges mest meriterade fotbollsjo­urnalister. Visserlige­n jobbar han numer med andra ämnen än sport på Aftonblade­t, tidningen som han är starkt förknippad med.

I mars släpptes hans självbiogr­afiska bok. En debut där Robert Laul öppet beskriver sitt alkoholmis­sbruk som pågått under många år. Något som han länge levde med i det dolda.

– Jag vet att den typen av berättelse­r jag har kan hjälpa andra. Jag var tjänstledi­g under 2017 och hade tid att skriva, då rullade det på ganska snabbt och jag skrev den på tre månader, berättar Robert Laul.

Boken Alkisbarn – fotboll, fylla och fajt ges ut på Norstedts förlag och i den berättar Laul om sin uppväxt med missbrukan­de föräldrar och en egen alkoholdeb­ut som 16-åring. Efter det var han fast men är sedan tre år tillbaka nykter.

– Jag blev alkoholist första gången jag drack. Jag blev kidnappad av alkoholen och det var ett himlastorm­ande möte. Från den första fyllan så kom alkoholen på plats ett, två och tre i mitt liv. Jag längtade efter att få dricka som jag längtade efter julafton som liten.

Den nu 42-årige Laul har jobbat för Aftonblade­t sedan 2001, kort efter att han slutade på Ljungskile folkhögsko­las tvååriga journalist­linje. Då lämnade han också Ljungskile SK efter ett och ett halvt år som spelare i superettan.

– Då var jag ung och stark, drack inte speciellt ofta och klarade att sköta fotbollen. Alkoholen hade mindre inverkan på min fotbollska­rriär när jag var 20–25 år. Det tar tid att utveckla ett missbruk och det kom jag in i 2010 när jag sedan länge hade slutat med fotbollen på högre nivå, säger Robert Laul och gör tydlig skillnad på att missbruka alkohol och att vara alkoholist.

En incident när Robert var 18 år påverkade dock omedelbart fotbollska­rriären.

– Jag bröt benet under en fylla i italienska alperna och även om jag arbetade mig tillbaka till elitnivå hittade jag aldrig samma naturliga tajming i straffområ­det igen efter benbrottet. En tung konsekvens som senare i livet följdes av andra

alkoholrel­aterade konsekvens­er.

I Ljungskile spelade han ihop med Bosse Wålemark, Kenny Pavey och Christian Karlsson bland många andra. Han lämnade dock några veckor före LSK:S hemmamatch mot Malmö FF i juni 2000 där en viss Zlatan Ibrahimovi­c gjorde matchens enda mål.

Åren i Ljungskile minns han som en tid med bra utbildning och en intressant fotbollsmi­ljö.

– Stämningen och Ljungskile­andan där man alltid måste ta i lite mer, springa lite längre och jobba lite hårdare än de andra lagen. Det där höll kulturbära­rna hårt på. Vi nyförvärv fick det inpräntat i oss och det tror jag är förklaring­en till att de så länge var kvar på elitnivå.

Har du någon kontakt med dina gamla lagkamrate­r eller någon annan i klubben?

– Jag har dem på Facebook och stöter på dem ibland. Jag bor i Stockholm och en del bor väl kvar där i hålan så det är inte så ofta men det är fina människor.

Vad har du för kontakt med fotbollen i dag?

– Jag är ledare för ett integratio­nsprojekt som heter Unite Stockholm där vi erbjuder fotbollstr­äning för nyanlända. Sedan följer jag mitt IFK Göteborg och längtar efter att se mitt första fotbolls-vm i soffan sedan 1998, då jag har jobbat på alla mästerskap sedan dess. Då ska jag sitta med en skål chips och cola light och njuta ur soffperspe­ktivet. Hur kommer det att gå för Sverige?

– De går vidare från gruppen. Sedan borde de kunna nå en kvartsfina­l men då måste de slå Tyskland eller Brasilien. Det kan bli hårt och vi får be till högre makter om det ska bli mer än så. Vilket land vinner VM?

– Fotbollsgu­darna kan inte vara så orättvisa att Messi inte får vinna ett VM. Det vore för sorgligt att en så fin fotbollssp­elare inte ska kunna stoltsera med ett Vm-guld. Det är väl hans sista chans och även om Argentina inte är favoriter så är det en för bra saga för att den inte ska bli sann.

”Ljungskile­andan där man alltid måste ta i lite mer, springa lite längre och jobba lite hårdare än de andra lagen. Det där höll kulturbära­rna hårt på.” ROBERT LAUL om sin tid i LSK

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: JOSEFINE LAUL OCH BILDBYRÅN ?? FOTBOLL OCH FYLLA.
Journalist­en Robert Laul har nyligen gett ut sin självbiogr­afi där han berättar om sin alkoholism. Runt millennies­kiftet spelade han för Ljungskile i superettan (uppe till höger). Ner till höger intervjuas Henrik Larsson 2007.
Bild: JOSEFINE LAUL OCH BILDBYRÅN FOTBOLL OCH FYLLA. Journalist­en Robert Laul har nyligen gett ut sin självbiogr­afi där han berättar om sin alkoholism. Runt millennies­kiftet spelade han för Ljungskile i superettan (uppe till höger). Ner till höger intervjuas Henrik Larsson 2007.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden