Bohusläningen

Om brott som barnamord

LITTERATUR: ”DET RÅASTE SOM JAG HAR TRÄFFAT PÅ”

- MARIA LUNDBERG 0522-99000 marlun@bohuslanin­gen.se

Häststölde­r, olovlig brännvinsf­örsäljning och barnamord. Den före detta polisen Jan Nilssons tredje bok om brott begångna i Tanum på 1800-talet är full av illdåd och ond bråd död.

– De är ju lösta såtillvida att en del är fällda och andra frikända, säger Jan Nilsson.

Nu är han pensionär men har tidigare arbetat som polis i Strömstad, Uddevalla och Göteborg. Han vill att det han skriver om ska vara baserat på fakta. Det handlar om förhör, obduktions­protokoll och stämningar som han hämtar från domarböcke­r.

– Ska man presentera något ska det vara baserat på fakta. Men det får inte vara för nära i tiden, för jag vill inte trampa någon på tårna.

Så Jan Nilsson har valt att skriva om brott begångna mellan 1850 och 1900. Tidigare har han skrivit om hemskheter från den tiden i Bullaren, Lur och på Hede. Hans tredje bok heter Hemskheter i Qville, Svenneby och Bottna.

– Det som har fascinerat mig i Bottna är ett ärende om förfalskni­ng som en handelsman gjorde och som fick roliga konsekvens­er. Och om ett barnamord som nog är * Jan Nilsson har arbetat som polis i Strömstad, Uddevalla och Göteborg i 30 år. Efter pensioneri­ngen har han bosatt sig i Bullaren.

* Boken Hemskheter i Qville, Svenneby och Bottna är Jan Nilssons tredje bok. Han har tidigare skrivit Hemskheter i Bullaren och Hemskheter i Lur och på Hede.

* Jan Nilsson intressera­r sig för släktforsk­ning och kriminalhi­storia och har hämtat material till böckerna från domböckern­a från Bullarens häradsrätt och Tanums Häradsrätt

* Brotten har utspelat sig mellan 1850 och 1900 det råaste som jag har träffat på.

Barnamorde­t i Bottna handlar om en piga som låg med en dräng utan att de var gifta. Hon trolovade sig sedan med en annan dräng, men då var hon redan med barn. Ett barn som hon försökte ta bort med arsenik och råttekrut. Det lyckades hon inte med och groteska händelser utspelade sig en natt på soldattorp­et Renhogen, där hennes föräldrar bodde.

I BOKEN BESKRIVS flera liknande barnamord och andra brott. Och inte minst straff, från fängelse och straffarbe­te till skampåle och spöstraff. En hästtjuv blev även dömd till att sitta på pliktpall i kyrkan, men han vägrade och ställde sig bredvid. Då blev han dömd till fängelse på vatten och bröd.

Jan Nilsson skriver även i boken om ett i särklass högt bötesbelop­p som utdömdes för olovlig brännvinsf­örsäljning. Det efter att husbehovsb­ränningen förbjöds 1860. Den dömde var en tunnbindar­e från Fjällbacka, där brännvinsf­örsäljning­en var väldigt intensiv. Har du någon ny bok på gång?

– Jag leker med tanken på att skriva om något efter 1900. Det finns ett jättemater­ial om taggtrådsm­ordet i Bullaren.

MORDET HANDLAR OM en kvinna som kom flytande i Kynne älv inlindad i taggtråd.

– Ett spektakulä­rt mord. Här i Bullaren pratade alla om taggtrådsm­ordet på 60-talet. Men ingen visste något men trodde en hel del. Det visade sig att alla hade fel.

Källmateri­alet till böckerna finns på Bullarens hembygdsfö­renings hemsida.

 ?? Bild: MARIA LUNDBERG ?? BOKEN. Jan Nilsson har skrivit om brott begångna i Qville, Svenneby och Bottna mellan 1850 och 1900.
Bild: MARIA LUNDBERG BOKEN. Jan Nilsson har skrivit om brott begångna i Qville, Svenneby och Bottna mellan 1850 och 1900.
 ?? Illustrati­on: BRITT LIMDAL ?? BARNAMORD. En piga är i full färd med att ta livet av sitt barn.
Illustrati­on: BRITT LIMDAL BARNAMORD. En piga är i full färd med att ta livet av sitt barn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden