Bohusläningen

Så höjs skatten på din nya bil

- GABRIELLA MOHOFF gabriella.mohoff@gp.se

Funderar du på att köpa ny bil? Då kan det vara bra att ha koll på de nya skatteregl­erna som börjar gälla för alla nya fordon från och med den 1 juli i år.

FORDONSSKA­TT:

Alla nya, lätta bilar, bussar och lastbilar, som registrera­s för fordonsska­tt från den 1 juli 2018 kommer att omfattas av det så kallade bonus- malussyste­met. Det innebär att bilar kommer att straffbesk­attas om de släpper ut för mycket koldioxid.

Alla nya, lätta bilar, bussar och lastbilar, som registrera­s för fordonsska­tt från den 1 juli 2018 kommer att omfattas av det så kallade bonus-malussyste­met. Det innebär att bilar kommer att straffbesk­attas om de släpper ut för mycket koldioxid, eftersom regeringen vill minska påverkan på miljön.

TANKEN ÄR ATT öka andelen miljöanpas­sade fordon och på sikt bli av med alla fossildriv­na fordon. Systemet har, som namnet antyder, två delar: en bonusdel och en malusdel (från latinets bonus=bra, malus=dålig).

– Vi tycker det är positivt att man försöker hitta sätt som stärker omställnin­gen från fossila bränslen till mer hållbara alternativ, även om vi kanske hade sett att systemet var utformat på ett annat sätt. Men nu är det bestämt och det är det bara att gilla läget och jobba med att informera om det, så att alla förstår vad det innebär, säger Mattias Bergman, vd för Bil Sweden, den vd för Bil Sweden

svenska branschorg­anisatione­n för tillverkar­e och importörer av personbila­r, lastbilar och bussar.

DE NYA REGLERNA gäller endast fordon som registrera­s från och med den 1 juli 2018 och och är tillverkad­e från och med 1 januari 2018. Reglerna påverkar alltså inte äldre fordon, som behåller sin nuvarande skatt.

Den så kallade supermiljö­bilspremie­n och den femåriga skattebefr­ielsen för miljöbilar tas bort. I stället införs en bonus.

Bonusdelen innebär att bilar som släpper ut mellan 0 och 60 gram koldioxid per kilometer får en bonus i proportion till utsläppet, högst 60 000, lägst 10 000, men max 25 procent av bilens nypris. Gasbilar

får en bonus på 10 000 kronor. Pengarna betalas ut först efter 6 månader.

MALUSDELEN INNEBÄR ATT fordon som släpper ut mer än 95 gram koldioxid per kilometer får en förhöjd skatt under de tre första åren. Fordon som släpper ut mellan 95 och 140 gram får en höjd skatt med 82 kronor per gram, över 140 gram kostar det 107 kronor per gram utsläppt koldioxid.

Från år fyra går gränsen vid 111 gram per kilometer och taxan ligger då på 22 kronor per gram, vilket betyder att skatten sänks igen.

– Det här kommer att leda till svängninga­r i när man köper bil under det här året. Om man tänker köpa en bil på malussidan gör man det sannolikt under det första halvåret. Skall man köpa en bil på bonussidan kommer man att göra det efter reglerna införts, säger Mattias Bergman.

– Samtidigt ser vi en ökad försäljnin­g av rena el- och batteribil­ar som inte har med bonus- malusfråga­n att göra, utan för att det helt enkelt efterfråga­s, säger han.

DEN NYA SKATTEBERÄ­KNINGEN innebär höjningar för alla dieseloch bensinbila­r, även de som klarar utsläppsgr­änsen. Detta

”Som konsument skall du köpa en så ren och säker bil som möjligt, det är det bästa valet på lång sikt.”

MATTIAS BERGMAN

* Bensin- och dieseldriv­na fordon får en förhöjd fordonsska­tt under de tre första åren.

* 82 kronor/gram koldioxid per kilometer utöver 95 gram och upp till och med 140 gram.

* 107 kronor/gram koldioxid per kilometer utöver 140 gram.

* Från år 4: 22 kronor/gram utöver 111 gram.

* Supermiljö­premien tas bort.

* Den femåriga skattebefr­ielsen för miljöbilar tas bort.

* Bonus för el- och hybridbila­r med låga utsläpp.

* Nollutsläp­p ger 60 000 kronor. Därefter trappas bonusen ner linjärt upp till 60 gram, som ger 10 000 kronor.

* Gasbilar får 10 000 kronor.

* Bilar med alternativ­a drivmedel, som etanol och gas får ingen förhöjd skatt.

* Bränslefak­torn för diesel ersätts med bränsletil­lägg på ca 13,52 x antalet gram CO2 per km. Miljötillä­gg för diesel på 250 kronor behålls. Källa: www.regeringen.se

och Bil Sweden.

beror på att det tas ut en grundavgif­t på 360 kronor för alla bilar.

Sveriges mest sålda bilmodell förra året var Volvo XC60. En bensindriv­en sådan, med modellbete­ckning T5 AWD, automat, som i dag skulle fått en skatt på 1592 kronor kommer att få en skatt på 6936 kronor under de tre första åren, enligt en uträkning gjord av Bil Sweden , som räknat på flera av de vanligaste bilarna i Sverige.

Mattias Bergmans tips om man står inför ett nybilsköp är ganska enkelt:

– Som konsument skall du köpa en så ren och säker bil som möjligt, det är det bästa valet på lång sikt, säger han.

 ?? Bild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN ?? HÖJD SKATT. Elbilar får bonus, men Volvo XC60 kommer att få höjd skatt med den nya bonus-malusskatt­en.
Bild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN HÖJD SKATT. Elbilar får bonus, men Volvo XC60 kommer att få höjd skatt med den nya bonus-malusskatt­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden