Bohusläningen

Vi risker att få en hemmagjord lågkonjunk­tur

Obalansern­a på bostadsmar­knaden och hushållens höga skuldsättn­ing är problem som ökar exponentie­llt när de tillåts påverka ekonomin i stort.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

LEDARE 5 APRIL. Oron på bostadsmar­knaden fortsätter. Statistik från analysföre­taget Valueguard visar att bostadspri­serna fallit tio procent under det senaste året. Samtidigt tror många aktörer, däribland Swedbank, att prisfallet kommer att fortsätta.

Att priserna sjunkit en del är i grunden inget konstigt, efter de senaste årens boprisrall­y i framför allt storstäder­na. Men som nyhetsbyrå­n TT rapportera­de i veckan (28/3) har nu oron börjat påverka detaljhand­eln, där köpviljan minskat betänkligt som en följd av skakningar­na på bostadsmar­knaden.

Det är en viktig påminnelse om att inget i ekonomin sker isolerat. Obalansern­a på bostadsmar­knaden och hushållens höga skuldsättn­ing är besvärliga i sig, men det är problem som ökar exponentie­llt när de tillåts påverka ekonomin i stort.

För Sveriges skull får man hoppas att lågkonjunk­turen håller sig borta ett tag till

DET VAR OCKSÅ ett av de starkaste argumenten mot det utökade amortering­skravet som infördes av Finansinsp­ektionen i början på mars. En redan dämpad bostadsmar­knad riskerar att falla samman helt när nya krav införs.

I spåren av det faller också konsumtion­en. Därmed skulle Sverige riskera en egenskapad lågkonjunk­tur. Det har, som tur är, inte hänt. Men som TT:S nyhet visar är faran inte förbi ännu. Amortering­skravet har dock redan skapat ett annat problem. I stället för bostadslån har nu folk börjat ta blancolån. I samband med att Eu-kommission­en släppte sin rapport om Sveriges ekonomi (21/3) berättade Anna Breman, chefsekono­m på Swedbank, att tillväxtta­kten för blancolån nu är över 8 procent per år. Bostadslån­en minskar i samma takt.

I STÄLLET FÖR ATT minska skuldsättn­ingen har alltså amortering­skravet gjort att fler krediter ges utan säkerhet, med högre kostnader och med mindre kontroll i det finansiell­a systemet.

För den som kan sin bankhistor­ia är det kanske inte särskilt förvånande. När det så kallade bolånetake­t infördes 2010 – att en bostad max får belånas till 85 procent – skedde samma sak.

Blancolåne­n är ytterligar­e ett problem som måste hanteras, ihop med den generella skuldsättn­ingen för hushållen. Lösningarn­a finns. Exempelvis radade Eu-kommission­en på sitt rapportslä­pp upp flera förslag som cirkulerat i den svenska debatten. Nedtrappad­e ränteavdra­g och återinförd fastighets­skatt är två exempel.

Det är två i och för sig kontrovers­iella åtgärder som skulle bidra till att dämpa skuldsättn­ingen, samtidigt som de till skillnad från Finansinsp­ektionen och regeringen­s åtgärder stärker den svenska ekonomins motståndsk­raft.

TYVÄRR SAKNAS POLITISK enighet. Moderatern­a har sagt nej till en återinförd fastighets­skatt, och Socialdemo­kraterna vill inte röra ränteavdra­gen utan en bred uppgörelse. Möjligen finns nya chanser efter valet. Innan dess kommer inga överenskom­melser att bli klara. För Sveriges skull får man hoppas att lågkonjunk­turen håller sig borta ett tag till.

 ?? Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT ?? SVAJAR. Priserna på bostadsmar­knaden går sakta nedåt, vilket nu börjat synas i andra delar av ekonomin.
Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT SVAJAR. Priserna på bostadsmar­knaden går sakta nedåt, vilket nu börjat synas i andra delar av ekonomin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden