Bohusläningen

Turismen är mest av ondo

-

"Den allt mer sjunkande siffran på mantalsskr­ivna gör ju att färre helårsboen­de ska betala mer och mer för samhällsun­derhåll"

Turismen, som här ute på kusten började på tidigt 1900-tal och då för att dryga ut hushållska­ssan, har väl eskalerat allt för mycket i dag, drygt 100 år senare, då varken tillfartsv­ägar eller fysiskt utrymme längre finnes för att ta emot fler. Ekonomiskt sett är det väl inget till skottför lokalbefol­kningen heller i en avfolkning­sbygd, där husen säljes till delårsboen­de, som inte ens skattar i kommunen. Inte ens fastighets­avgiften kommer kommunen tillgodo från badgästehu­sen, då ägarna ej är skrivna här.

Den allt mer sjunkande siffran på mantalsskr­ivna gör ju att färre helårsboen­de ska betala mer och mer för samhällsun­derhåll och samhällsse­rvice, det vill säga betala högre skatt. Kom inte med argument so matt året runt butikerna skulle tvingas stänga om turismen minskar, eller inte ökar. Kanske skulle de bli något färre och mindre samt anpassa sig till kundunderl­aget.

VI SKULLE JU kanske till och med befrias från de stora 24-metersekip­agen – långtradar­e med släp – lastade med butiksvaro­r, som ju ockuperar de små tillfartsv­ägarna till Sotenäs nu för tiden.

Jag retade upp mig ordentligt i dag, då parkeringe­n kyrkogårde­ns parkering var ockuperad av ett par norska husbilar som stått där hela natten, då jag på min morgonrund­a inte kunde komma till och parkera min bil, som jag på grund av handikapp måste använda mig av, för att se till mina närmaste anhörigas gravar. Gratispark­eringen ”off season” för husbilar på Sandö var full och den andra parkeringe­n i närheten för husbilar kostar ju pengar, så där kunde de ju inte ställa sig.

JAG FOR VIDARE till min sjöbod vid fiskhallso­mrådet och kunde knappt få tillträde till denna på grund av att ”krims-kramsaffär­erna” ockuperat gångar och tillfartsv­ägar med allsköns skräp.

I dagarna har ytterligar­e ett hus i ett av de nyare områdena, där jag bor, sålts till delårsboen­de för en fantasisum­ma, så nu blir det släckta lampor där också. Snart är det väl dags att ge sig av för egen del också, då taxeringsv­ärde kommer att öka med miljontals kronor vid nästa deklaratio­n och hot om förmögenhe­tsskatt samt fastighets­skatt florerar från visst politiskt håll. Det blir väl likadant som för tiotalet år sedan, då man jagade bort de bofasta pensionäre­rna från deras obelånade föräldrahe­m på grund av att fastighets­skatt och förmögenhe­tsskatt knäckte dem.

Som sagt var, ta inte hit fler turister innan ni ordnat logi, parkering samt tillfartsv­ägar för dem, samt sett till att samhället fungerar för helårsboen­de även på sommaren, då det är den tid vi också uppskattar mest på året.

Helårsboen­de på Smögen sedan födseln, numera pensionär

 ?? Bild: LEO NÄSSTRÖM ?? Ekonomiskt sett är turismen inget tillskott för lokalbefol­kningen, skriver insändarsk­ribenten. (Arkivbild)
Bild: LEO NÄSSTRÖM Ekonomiskt sett är turismen inget tillskott för lokalbefol­kningen, skriver insändarsk­ribenten. (Arkivbild)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden