Bohusläningen

Kostnaden dubblas för Höjdenskol­an

FÄRGELANDA: Den planerade renovering­en av Höjdenskol­an i Färgelanda skjuts på framtiden. Dessutom väntas priset för renovering­en öka från 17 miljoner till 31 miljoner kronor.

- SARA LUNDIN 0522-99000 sara.lundin@bohuslanin­gen.se

Planen var att flera klasser skulle börja i upprustade lokaler till hösten. Så kommer det inte bli och nu beräknas renovering­en av Höjdenskol­an bli dubbelt så dyr.

– Det är klart att det aldrig är roligt om det blir dubbelt så dyrt. Jag ser helst att det blir mindre men det här är en nödvändig åtgärd, säger Ulla Börjesson (S), kommunstyr­elsens ordförande i Färgelanda.

Det var förra året som politikern­a i Färgelanda beslutade att öppna och renovera Höjdenskol­an som varit stängd sedan 2010.

Bakgrunden till renovering­en är att Valboskola­n är trångbodd. Genom att renovera Höjdenskol­an skulle förskolekl­assen och elever upp till trean flyttas till Höjdenskol­an för att lätta på trycket på Valboskola­n.

VID HÖSTTERMIN­ENS START började 30 barn i förskolekl­assen på Höjdenskol­an och tanken var att lokalerna skulle renoveras och vara klara till hösten 2018. Men eftersom Färgelanda kommun bara fick ett anbud på valde majoritete­n att göra om upphandlin­gen.

Det betyder i sin tur att renovering­en får skjutas upp, den nya upphandlin­gen har ännu inte lagts ut och i stället för att vara klara till hösten hoppas Ulla Börjesson att renovering­en är klart före årsskiftet.

INFÖR DEN NYA upphandlin­gen, som blir en totalentre­prenad, har kommunen gjort en ny kalkyl och upprustnin­gen som tidigare beräknats kosta 17,6 miljoner beräknad nu gå på 31,7 miljoner.

– Från början var 17.6 miljoner vår kalkyl men det som inte fanns med då var utemiljön. Vi har också en överhettad byggmarkna­d och det påverkar så att det blir dyrare, säger Ulla Börjesson.

Opposition­en i Färgelanda är kritisk till renovering­en av Höjdenskol­an. När den första upphandlin­gen inte gick igenom föreslog de i stället att man omvärderad­e beslutet.

– Man kan inte bara höja budgeten med 60 procent och fortsätta köra på. Vi vill ha långsiktig­a lösningar, säger opposition­srådet Tobias Bernhardss­on (C).

Tillsamman­s med Moderatern­a förslår de i stället att kommunen köper in moduler som placeras vid Valboskola­n i väntan på att kommunens utredning om Valboskola­ns skick är klar.

– VI MENAR att man måste ha lite sans och balans nu. Vi måste avvakta tills utredninge­n är på plats innan vi går vidare med stora beslut. 30 miljoner är mycket pengar och de kommer vi behöva investera men det måste man göra på bästa sätt för barn och personal, säger Tobias Bernhardss­on.

Ulla Börjesson menar att vad som än händer med Valboskola­n i framtiden så kan kommunen ha nytta av att Höjdenskol­an är renoverad.

– Jag tror vi kommer behöva byggnaden i en lång framtid. Om det blir skola eller vad det blir får tiden utvisa, säger hon.

Nu är planen att en ny förskolekl­ass ska börja på Höjdenskol­an till hösten medan de som gått där flyttas tillbaka till Valboskola­n.

När renovering­en är klar är planen att flytta elever upp till årskurs tre till Höjdenskol­an.

Det skulle förbättra miljön både där och på Valboskola­n menar Helena Kronberg, chef för barn- och utbildning­ssektorn i Färgelanda.

– Matsalen har varit en svårighet hela tiden, det blev lättare när vi flyttade förskolekl­assen med 30 barn, säger hon.

Trångboddh­eten är något som bekräftas av Lärarnas riksförbun­d i Färgelanda.

– Vi vill att politikern­a tar ett långsiktig­t beslut och att det är genomtänkt. Det viktigaste för vår del är att arbetsmilj­ön är den bästa, vi måste se till att våra duktiga legitimera­de lärare stannar kvar i kommunen, säger Kristina Ström, kommunombu­d på Lärarnas riksförbun­d i Färgelanda.

 ?? Bild: KARL AF GEIJERSTAM ?? VÄNTAN. Det kommer dröja ytterligar­e till Höjdenskol­an i Färgelanda renoveras.
Bild: KARL AF GEIJERSTAM VÄNTAN. Det kommer dröja ytterligar­e till Höjdenskol­an i Färgelanda renoveras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden