Bohusläningen

Två åtalas för apoteksrån

- HAMPUS EKLUND

FÄRGELANDA: Två män i 20-årsåldern åtalas för att ha hotat till sig narkotikak­lassade tabletter. Åklagaren menar att utredninge­n är robust och att bevisläget är starkt.

Två män i 20-årsåldern åtalas för apoteksrån­et i Färgelanda. Åklagaren menar att det finns tydliga bevis mot männen. Båda nekar till brott.

Det var den 19 januari som polis larmades genom ett överfallsl­arm om ett rån i Färgelanda. Det var två okända, maskerade och knivbeväpn­ade män som hade varit på ett apotek och begärt att få narkotika. Två män och en kvinna anhölls den 24 januari misstänkta för rånet. Kvinnan släpptes dagen efter medan männen hölls kvar och senare häktades.

NU ÅTALAS BÅDA männen vid Vänersborg­s tingsrätt för rånet. Männen ska enligt åtalet ha hotat och tvingat till sig narkotikak­lassade läkemedel till ett värde om nästan 50 000 kronor. Den ena mannen är också åtalad för övergrepp i rättssak. Under rånet misstänks han för att ha hotat den ena personalen genom att säga ”Vi kommer ut om ett år och då vet vi vem du är och var du finns”. Hotet ska enligt åtalet ha uttalats samtidigt som personalen tvingades in i en städskrubb, där de stängdes in under rånet.

KVINNAN ÅTALAS FÖR skyddande av brottsling. Hon har erkänt i förhör att männen ska ha åkt till henne efter rånet. Där ska männen ha bytt kläder och ompaketera­t de stulna läkemedlen. Efteråt ska alla tre ha åkt taxi till Uddevalla, där båda männen bor. Hennes försvarsad­vokat Åsa Hadartz vill dock inte kommentera hur kvinnan ställer sig till åtalet.

Båda männen menar dock i förhör att hennes vittnesmål inte stämmer.

– Min klient delar inte hennes uppfattnin­g om vad som har hänt och han nekar till brott, säger en av männens försvarsad­vokat Peter Gillberg.

Sofia Hansson represente­rar den andra mannen. Hon berättar att även han nekar till brott, men hon vill inte uttala sig ytterligar­e. Kammaråkla­gare Daniel Veivo Pettersson tror dock på en fällande dom.

– Min uppfattnin­g är att bevisläget är gott och att utredninge­n är robust, säger han. Rättegånge­n kommer att starta den 17 april.

VID HUSRANNSAK­AN VISADE det sig att den ena mannen hade anteckning­ar om rånet på sin mobiltelef­on. På vindsvånin­gen i mannens hyreshus hittade polisen närmare 7 000 narkotikak­lassade tabletter och 370 fentanylpl­åster.

När husrannsak­an genomförde­s hos den andra mannen var han inte på plats. Polisen utförde dock en kontroll av husets källarutry­mme och där påträffade­s den misstänkta tillsamman­s med två vänner. På platsen låg det drygt 200 narkotikak­lassade tabletter. Närmare 500 tabletter hittades senare i ett ventilatio­nsrör utanför den misstänkte­s källarförr­åd.

De båda männen åtalas dessutom för grovt narkotikab­rott.

”Min uppfattnin­g är att bevisläget är gott och att utredninge­n är robust.”

DANIEL VEIVO PETTERSSON

 ?? Bild: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? NARKOTIKAF­YND. Vid en husrannsak­an hos den ena mannen hittades det narkotikak­lassade tabletter inuti ett ventilrör utanför mannens källarförr­åd.
Bild: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING NARKOTIKAF­YND. Vid en husrannsak­an hos den ena mannen hittades det narkotikak­lassade tabletter inuti ett ventilrör utanför mannens källarförr­åd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden