Bohusläningen

Lilla Lur har höga ambitioner

LUR: NORGESATSN­ING BLEV SUCCÉ

- ULF BLOMGREN 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se

Han är tredje generation­en Hultmans att leda fabriken och när han tog över var det mitt i en av de svackor som byggindust­rin får då och då. Handgjorda dörrar av olika typer från 8 000 till 40 000 kronor säljer sig inte alltid själva.

Så vad gjorde Hultmans när lågkonjunk­turen tyngde verksamhet­en för tio år sedan?

JO, RALPH OCH pappa Claes som drev fabriken mellan 1967–2007 räknade efter och kom fram till att sälja av företaget, som farfar Sven startat på 1940-talet. Ralf som skulle ta över helt 2007 ville helt enkelt inte äga företaget.

Rörelsen såldes till norska Dör och Vindugrupp­en. Men inte hur som helst. Fastighete­n behölls och personalen skulle vara kvar liksom tillverkni­ngen.

När farfar Sven flyttade hit ut var det för att ta jobb som slöjdlärar­e. Senare fick han lite entreprenö­rsidéer och resten är historia.

När Ralf Hultman tog över ansvaret 2007 omsatte företaget 6,5 miljoner kronor. Ifjol var omsättning­en 23 miljoner kronor och man har byggt ut fabriken, först med 600 och sedan med ytterligar­e 300 kvadratmet­er.

– VI PRODUCERAR 4 000 dörrar om året och eftersom allt är handgjort behöver vi utrymme både till det och till produktuts­tällningen, förklarar han.

– Våra ägare, norska Dör och Vindugrupp­en i Fredriksta­d, äger ett antal butiker över hela grannlande­t. Det har helt klart gynnat oss. 35 procent av det vi tillverkar går direkt dit i dag, berättar Ralf Hultman som också skickar dörrar till kunder över hela landet här hemma.

I fabriken arbetar 15 personer. De flesta sysslar med att bygga och montera dörrar för hand.

– Hanverket gör kvaliteten på dörrarna. När vi söker arbetskraf­t vill vi helst ha någon allmänt händig. Det är vikigare än betyg. Många blir sedan upplärda i hantverket här ute på fabriken, berättar Ralf Hultman.

Vi förstår när vi ser Sven Karlsson toppförseg­la glasrutorn­a i en exklusiv dörr.

Lurs Dörr AB växer. Efterfråge­kurvan pekar uppåt. Det är inte utan att vd Ralph Hultman ser nöjd ut. Men det har funnits andra tider, även i Lur.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? HOPPFULL. Lurs skola använder sig av en speciell undervisni­ngsform. Hanna Norrman är en av skolans 44 elever.
Bild: LASSE EDWARTZ HOPPFULL. Lurs skola använder sig av en speciell undervisni­ngsform. Hanna Norrman är en av skolans 44 elever.
 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? TRIVS. Johnny Simonsson har jobbat på Nya Lurs Dörr AB i åtskilliga år och trivs. Härifrån levereras 8 000 dörrar per år.
Bild: LASSE EDWARTZ TRIVS. Johnny Simonsson har jobbat på Nya Lurs Dörr AB i åtskilliga år och trivs. Härifrån levereras 8 000 dörrar per år.
 ??  ?? MODELLRIK. Vd för fönsterfab­riken Ralph Hultman kan erbjuda 85 dörrmodell­er.
MODELLRIK. Vd för fönsterfab­riken Ralph Hultman kan erbjuda 85 dörrmodell­er.
 ??  ?? FINSLIPERI. Mattias Johansson lägger sisa handen vid en nästan färdig dörr.
FINSLIPERI. Mattias Johansson lägger sisa handen vid en nästan färdig dörr.
 ??  ?? ETABLERAD. Fönsterfab­riken i Lur har legat här på orten i decennier.
ETABLERAD. Fönsterfab­riken i Lur har legat här på orten i decennier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden