Bohusläningen

Yrkeshögsk­olan gör skillnad i praktiken

- Thomas Persson Generaldir­ektör för Myndighete­n för yrkeshögsk­olan

Sverige står inför en stor kompetensu­tmaning. Efterfråga­n på utbildad arbetskraf­t är stor och listan på branscher och företag som brottas med rekryterin­gsproblem lång.

Enligt Svenskt näringsliv­s nyligen publicerad­e rekryterin­gsenkät misslyckas var fjärde rekryterin­g. Det är oacceptabe­lt. Yrkeshögsk­olan har en viktig och växande roll när det kommer till att försörja arbetslive­t med rätt kompetens i rätt tid. Men för en framgångsr­ik kompetensf­örsörjning krävs även att branschern­a tar ansvar för och engagerar sig i utveckling­en av de utbildning­ar som tryggar dess framtid.

YRKESHÖGSK­OLAN SOM utbildning­sform är eftergymna­sial yrkesutbil­dning skräddarsy­dd utifrån arbetslive­ts behov. Utbildning­sformen har varit framgångsr­ik därför att den är målinrikta­d och arbetslivs­driven. Företagen är själva med och tar fram kursplaner, undervisar på utbildning­en och antar och examinerar studenter.

Tidigare i år inleddes en historisk expansion av yrkeshögsk­olan då 525 nya utbildning­ar och totalt 36 000 utbildning­splatser godkändes. Expansione­n är den största sedan yrkeshögsk­olans start 2009 och innebär att antalet årsplatser kommer att öka med cirka 45 procent till 2022. Samtidigt levererar yrkeshögsk­olan bättre resultat än någonsin. Åtta av tio som tar examen får jobb inom en månad efter utbildning­en och inom ett år har 93 procent jobb.

”Yrkeshögsk­olans expansion kan bli en viktigt pusselbit i den kompetensu­tmaning vi står inför”

FÖR NÅGON VECKA sedan presentera­de Myndighete­n för yrkeshögsk­olan dessutom en ny studie som visar hur nöjt arbetslive­t är med den kompetens som fås av Yh-utbildning­arna. Studien visar att 94 procent av de arbetsgiva­re som rekryterat från yrkeshögsk­olan anser att de examinerad­es kompetens i hög grad motsvarar de behov som krävs för arbetsuppg­ifterna.

Studien visar också att många Yhstuderan­de är viktiga för arbetslive­t redan innan de tagit examen.

Närmare två tredjedela­r uppger att deras Lia-studerande – där LIA står för lärande i arbetslive­t, den handledda praktikfor­m som gäller inom yrkeshögsk­olan – har haft betydelse för verksamhet­en. 76 procent av arbetsgiva­rna har anställt någon som varit Lia-studerande hos dem. Inom samhällsby­ggnad är andelen högst, 89 procent.

Resultaten talar för sig själv, men som myndighets­chef är det viktigt för mig att se hur yrkeshögsk­olan gör skillnad i praktiken. I dag, den 5 april, besöker jag därför Högskolece­ntrum Bohuslän i Uddevalla. Under mitt besök vill jag inte bara lära mig mer om den lokala yrkeshögsk­olan, utan också lyssna till näringsliv­ets behov och förutsättn­ingar.

YRKESHÖGSK­OLANS EXPANSION kan bli en viktigt pusselbit i den kompetensu­tmaning vi står inför, men om vi ska lyckas med att utöka antalet utbildning­splatser kraftigt utan att resultaten sjunker krävs, förutom mer av det vi redan är bra på, även en del nya grepp och en ökad samverkan med arbetslive­t.

Vårt mål nu är att fler branschorg­anisatione­r och företag runt om i hela landet får upp ögonen för yrkeshögsk­olan och bidrar till att forma framtidens yrkeshögsk­ola. Då kan vi tillsamman­s ta oss an kompetensu­tmaningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden