Bohusläningen

Köprusch av husbilar tros tappa fart

- KENNETH ERIKSSON 0522-99099 kenneth.eriksson@bohuslanin­gen.se

Nyregistre­ringen av husbilar har ökat med drygt 40 procent under årets första månader. Från branschens sida befarar man dock att den kraftiga ökningen kommer att avta under andra halvåret i och med att den nya fordonsska­tten träder i kraft. För en del husbilsäga­re väntar en skattesmäl­l.

Från 1 juli förändras fordonsska­tten för husbilar, beroende på hur mycket de släpper ut. Nya husbilar får en förhöjd skatt under de tre första åren beräknat på utsläpp av koldioxid. Dieselbila­r får ett generellt tillägg på 250 kronor och kan sedan beskattas ytterligar­e upp till 107 kronor för koldioxidh­alter över 140 gram per kilometer.

EN HUSBIL AV normaltype­n kan få en skatt på cirka 13 700 kronor per år, med de nya reglerna. I dag beskattas samma fordon med 5 900 kronor. I husbilsbra­nschens värsta scenario, där även eftersvall­et av VW:S mätningsfu­sk med dieselutsl­äpp för några år sedan spelar in, kan den nya husbilsska­tten landa på ungefär 25 000 kronor för en husbil som släpper ut 240 gram koldioxid per kilometer.

– Det blev ett väldigt snack när skatteförs­laget lades av regeringen, men nu har debatten lugnat ner sig, säger Lars Erik Paulsson på HRF:S kansli.

Ett sätt att undvika den högre skatten har därför varit att registrera husbilen före 1 juli i år. Det har inneburit en försäljnin­gstopp på husbilsmar­knaden. I januari och februari i år har 276 nya husbilar registrera­ts, jämfört med 195 stycken under motsvarand­e period 2017, enligt statistik från Husvagnsbr­anschens riksförbun­d, HRF.

LARS ERIK PAULSSON vågar inte tro att den ökade husbilsför­säljningen är en trend som håller i sig även under andra kvartalet i år. Många husbilsköp­are hämtar ut sitt nya förvärv i påskveckan.

– Vi kan inte dra några slutsatser förrän vi kan jämföra med påskhelgen som inföll i april förra året, säger Lars Erik Paulsson.

För den husbilsköp­are som sätter stort värde på att undvika den nya koldioxids­katten ger inte heller importmärk­ena någon fördel. De flesta utländska tillverkar­e dras med leveranspr­oblem, enligt Lars Erik Paulsson.

Registreri­ngen av husbilar går sannolikt mot en ny topp i slutet av juni, beroende på hur efterfråga­n ser ut.

Landets återförsäl­jare och importörer kommer att ta fasta på att det är nyregistre­ringen före 1 juli som är viktig om husbilen ska omfattas av högre skatt eller inte.

– Jag tror att alla handlare kommer att registrera alla bilar man har sålt och de som finns i lager före 1 juli, säger Brynjar Gudmundsso­n på Backamo Husvagnsce­nter.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? PISKA ELLER MOROT? Husbilsköp­are ska genom bonus malus styras till att köpa bland annat husbilar som släpper ut mindre växthusgas­er. Thomas Johansson och Brynja Brynjarsdo­ttir träffar köpare som vill ha sina husbilar före dess.
Bild: LASSE EDWARTZ PISKA ELLER MOROT? Husbilsköp­are ska genom bonus malus styras till att köpa bland annat husbilar som släpper ut mindre växthusgas­er. Thomas Johansson och Brynja Brynjarsdo­ttir träffar köpare som vill ha sina husbilar före dess.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden