Bohusläningen

Nytt specialist­program i Trollhätta­n i höst

- JULIA FORSBERG 0522-99137 jufo@bohuslanin­gen.se EMMA-KARIN BJÖRK 0522 - 99 222 ekb@bohuslanin­gen.se

”Det här är ett behov som har påtalats från verksamhet­erna under flera år ”

BRITT HEDMAN AHLSTRÖM

Efter diskussion­er mellan Näl och Högskolan Väst står det nu klart. Till hösten startar en intensivvå­rdsutbildn­ing i Trollhätta­n.

Behovet av specialist­utbildade sjuksköter­skor är stort i hela landet och Näl i Trollhätta­n är inget undantag. Som ett led i att säkra tillgången på kompetent arbetskraf­t startar till hösten en specialist­utbildning för sjuksköter­skor inom intensivvå­rd vid Högskolan Väst.

– Det här är ett behov som har påtalats från verksamhet­erna under flera år och vi är glada för att vi i samarbete kommer att starta den här utbildning­en, säger Britt Hedman Ahlström, avdelnings­chef på Institutio­nen för hälsoveten­skap vid Högskolan Väst

I dag finns liknande utbildning närmast i Borås och Göteborg, och utbildning­en i Trollhätta­n kommer att ges såväl på hel- som deltid med totalt 15 platser.

– Utbildning­splanen och kursplaner är framtagna i nära samverkan mellan personal från högskolan och med personal från Intensivvå­rden på Näl, berättar Britt Hedman Ahlström

Utbildning­en riktar sig till dem som har sjuksköter­skeutbildn­ing sedan tidigare och som har arbetat minst ett år. När de framtida studentern­a är utexaminer­ade ska de kunna leda omvårdnade­n inom intensivvå­rden, en specialite­t som Avdelnings­chef, Institutio­nen för hälsoveten­skap vid Högskolan Väst

ställer krav på både tekniskt kunnande och kunskap om svåra sjukdomsti­llstånd.

– Det är ett arbete i en högteknolo­gisk vårdmiljö som kräver stor kunskap om komplexa tillstånd. Den som hamnar på en intensivvå­rdsavdelni­ng har svårt att upprätthål­la kroppsliga funktioner själv, till exempel vid svår organsvikt eller trauma.

Inom ramen för programmet finns verksamhet­sförlagd utbildning, VFU, som integreras med teoretiska studier på campus.

– Vi har samarbetat kring hela upplägget av utbildning­en med cheferna på intensivvå­rdsavdelni­ngen på Näl. Den verksamhet­sförlagda utbildning­en handlar om att få träna och tillämpa sina nya kunskaper. Kommer alla studenter kunna göra sin VFU på Näl?

– Det brukar vara ett pussel att få ihop platserna. Även om det är en god samverkan är det svårt att få alla praktikpla­tser på Näl.

Sista ansöknings­dagen till utbildning­en är den 16 april.

Ett anonymt tips sa det såg ”äckligt ut” på tomten och en miljöinspe­ktör åkte dit.

då ska de ha kommit överens om att han skulle fixa en sluten tank. Men när inspektöre­n kom tillbaka ett tag efter den första inspektion­en var det fortfarand­e inte löst.

Mannen kom därför att åtalas för miljöbrott. Under rättegånge­n har han sagt att han inte kände till att någon bodde i den mindre stugan. Själv bodde han någon annanstans. Men att han inte skulle ha känt till att pappan huserade i stugan tror inte rätten på.

SÅ NU DÖMS husägaren för miljöbrott. För det orenade avloppsvat­tnet kan skada naturen och djur och anses vara en förorening. Och det är mannen som äger huset som bär ansvaret för att avloppet är fixat. Han döms till dagsböter.

 ?? Bild: HÖGSKOLAN VÄST ?? STUDERA I HÖST. Den 16 april är sista dagen att ansöka till den nya utbildning­en.
Bild: HÖGSKOLAN VÄST STUDERA I HÖST. Den 16 april är sista dagen att ansöka till den nya utbildning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden