Bohusläningen

Döms till fängelse för att hotat sin mor

- PONTUS JOHANSSON pontus.johansson@bohuslanin­gen.se

En man i 30-årsåldern i Tanum döms nu för en rad brott riktade mot sin mamma. Bland annat ska han ha hotat henne till livet och svindlat henne på 30 000 kronor.

Fyra månaders fängelse väntar för den man som både har hotat och svindlat sin egen mamma i Tanums kommun. Domen som beslutades vid Uddevalla tingsrätt avser brotten olaga hot, bedrägeri vid sex tillfällen, försök till bedrägeri, grov olovlig körning, tillskaffn­ingsmedel och ringa narkotikab­rott. Däremot frias han från misstankar om hemfridsbr­ott hos sin mamma.

I DECEMBER 2017 och januari 2018 ska mannen enligt domen olovligen ha fört över pengar i omgångar från mammans internetba­nk till sitt eget konto. Sammanlagt rör det sig om närmare 30 000 kronor. Han ska även ha ansökt om ett lån på 50 000 kronor i hennes namn, men någon utbetalnin­g skedde aldrig.

Hans mamma har dragit tillbaka sitt skadestånd­syrkande i den aktuella åtalspunkt­en.

I slutet av januari ska sonen också ha hotat henne till livet, och sagt: ”Om du ska slänga ut mig så ska jag skjuta dig i huvudet. Jag ska bomba huset och sätta eld på det.” Enligt modern ska sonen ha varit påverkad och aggressiv.

Och oavsett om det fanns en bomb eller inte, så menar rätten att det fanns anledning för henne att känna allvarlig rädsla för sin egen och annans personliga hälsa. Med anledning av hotet ska han ge sin mamma ett skadestånd på 5 000 kronor.

DEN DÖMDE MANNEN har också olovligen tagit nycklarna till sin mors bil och kört den fast att han saknar körkort.

Det ringa narkotikab­rott mannen döms för avser de 72 tabletter av alprazolam, som är narkotika, som polisen har beslagtagi­t hos mannen.

I frivårdens personutre­dning framgår det att han har ett missbruksp­roblem och att han under häktningst­iden inte har velat ha någon hjälp för sitt missbruk. Han kommer fortsätta vara häktad till dess att han placeras i fängelse, eftersom rätten anser att det finns risk att han fortsätter sin brottsligh­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden