Bohusläningen

I centrum står

LUR: EN MINDRE SKOLA KAN GÖRA BARNEN MER HARMONISKA

-

Förr hette det B-form när flera årskurser undervisad­es i samma klassrum. I Tanums kommun är det en politisk vilja att försöka ha skolor där barnen finns.

– Vi använder inte ordet B-form för de låter ju som att undervisni­ngen skulle vara sämre än på anda skolor.

Så är det förstås inte, säger Agneta Blomqvist som är rektor för skolorna i Lur och Backa som båda har någon eller några klasser med flera årskullar som studerar i samma klassrum.

I F1 STUDERAR förskolekl­ass – barnen ihop med förstaklas­sarna och de är totalt 15 stycken. I 2/3:an samsas 15 barn ur andra klass och tredje. Fjärdeklas­s, femte klass och sexor är totalt 14 stycken och sitter också i en gemensam sal, med samma klassföres­tåndare.

Den gamla skolan dominerar livet i det som man uppfattar som centrum i Lur när man kommer hit, några stenkast ifrån kyrkan.

De gula byggnadern­a är väl inslitna. Men kanske är det just detta som gör trivseln hög och att 44 barn och ungdomar verkar må så bra när vi hälsar på.

KANSKE HAR DET också att göra med att de föräldrar som vi träffar spontant är nöjda med ”sin” skola här ute på bygden, någon mil ifrån Grebbestad. Glädje och nöjdhet kan ju smitta av sig.

Visst fanns det klagomål från Föräldrafö­reningen på skolan om att det var dammigt på några ställen i skolan. Men det var 2013 och en entrepenör som kommunen upphandlat skulle sköta städningen.

Skolan är på sätt och vis en symbol för livskraft och framtid och på en levande och fungerande bygd. Det tycker rätt många i bygden som man talar med.

HELT OKONTROVER­SIELLT ÄR det inte med årsblandad­e klasser, när trängda politiker på en del håll slåss mot vikande befolkning­ssiffror, minskande elevunderl­ag och kanske mot försämrad kommunal ekonomi.

 ??  ?? LURS SKOLA. Är en grupp elever som blandats i klasser med flera olika åldrar i varje. Lärarna har verkat här i många år
LURS SKOLA. Är en grupp elever som blandats i klasser med flera olika åldrar i varje. Lärarna har verkat här i många år

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden