Bohusläningen

Bygdeskola­n

- ULF BLOMGREN 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se

Men i Tanum har man valt att satsa på skolan på landet, och därmed indirekt på det ofta använda mantrat att ”hela Sverige ska leva”.

MODELLEN I LUR blev att använda sig av den gamla folkskolan­s konstrukti­on med B-form, Det vill säga samläsning i klasser över årskursgrä­nsen.

En del utvärderin­gar av B-form i skolor i bland annat Jämtland visade på 1970-talet att elever som haft B-form presterade lika bra som andra, när de kom till gymnasiet.

När rektor Agneta Blomqvist gjorde en kvalitetsu­ppföljning på skolorna i Lur och Backa 2015/2016 visade den på goda resultat och att endast tre elever inte klarade de nationella proven.

INTE DESTO MINDRE finns det pedagoger och förståsigp­åare som är kritiska till den här skolformen.

– Frågan om skolans betydelse för bygdens överlevnad ägs av politikern­a. Ska man se skolan utifrån Fysisk aktivitet är regel vid Lurs skola.

* ”Skolan lägger stor vikt vid utevistels­e genom dagliga promenader, jogging (för de lite äldre eleverna) och arbete i naturen vid skolans eget vindskydd”, står det i skolans programför­klaring eller inriktning­sprofil.

* Vid skolan är fritidshem­met öppet både för och efter den ordinarie skoldagen.

* Här finns några platser kvar för den skulle vilja sätta sitt barn i den här typen av skolmiljö.

* Just nu finns det 44 elever på Lurs skola.

* Bygden stöder sin skola, bland annat med penningins­amlig till skolresor och liknande genom lika arrangeman­g i den närliggand­e bygdegårde­n. ett bygdepersp­ektiv – skolans samlade roll och betydelse för en bygd och för bygdens långsiktig­a överlevnad, frågar sig rektorn här i Lur, Agneta Blomqvist utan att ge något svar.

För det, menar hon, är politikens ansvar att ta ställning till det. Men efter en stunds fundering kommer hon med en konklusion.

– DET ÄR klart att vi är få vuxna som behöver dela på alla arbetsuppg­ifter och det kan ses som en nackdel. Men å andra sidan är det en stor fördel att alla vuxna på skolan känner alla barnen. Det ger en extra trygghet för de flesta.

Anna Olsson Fredriksso­n, klassföres­tåndare för 4-5-6:an, som kom hit från Sotenäs 2014 och Pia Ottosson, klassföres­tåndare för 2-3:an, kom hit 1985. Båda håller med om betydelsen av att känna alla på skolan.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? och lunchen har Annelie Lydemar Hansson serverat i 19 år. Sådant skapar trygghet.
Bild: LASSE EDWARTZ och lunchen har Annelie Lydemar Hansson serverat i 19 år. Sådant skapar trygghet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden