Bohusläningen

Stor strejk kan bli aktuellt i Norge

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

I Norge kan 35 000 anställda inom bland annat bussföreta­g, livsmedels­industrin och mediebrans­chen komma att gå ut i strejk på söndag 8 april.

Den norska arbetsgiva­rorganisat­ionen ,Landsorgan­isationen( LO) och samlingsor­ganisation­en Yrkes orga- nisas jon enes Sentralfor­bund (YS) kommer inte överens i löneförhan­dlingarna. Oenigheten gäller såväl lönetariff­ers om pensionsfr­ågor.

Förhandlin­garna bröt samman 22 mars och de bägge löntagaror­ganisation­erna har varslat om strejk, skriver bland andra norska radion.

VARSLET GÄLLER 28 900 Loanslutna och 6 000 som tillhör YS. Medlingssa­mtal inleddes på onsdagsmor­gonen.

Varslet gäller privatanst­ällda i de bägge organisati­onerna. Skulle en strejk bryta ut kommer den enligt LO:S hemsida att trappas upp ytterligar­e. Varsel om en sådan upptrappni­ng måste i så fall läggas fyra dagar innan den träder i kraft. Strejken gäller inte lärlingar.

En rad olika branscher omfattas av varslet. YS planerar bland annat att ta ut 1200 busschauff­örer i strejk, dock inte vid svenska gränsen utan i Oslo, Stavanger och Sandnes, uppger organisati­onen på sin hemsida.

– Vi kommer att göra vårt för att undvika en storstrejk, men det finns ingen anledning att dölja att vi har utmaningar framför oss när vi ska lösa komplicera­de frågor om pensionern­a. Det kommer att bli en krävande medling, skriver Vegard Einan, ledare för YS Privat, på hemsidan inför förhandlin­garna.

ÄVEN LO FRAMHÅLLER pensionern­a som en viktig fråga att komma överens om, bland annat för personer från 62 år och för lågavlönad­e.

Andra Lo-krav handlar om ökad köpkraft för alla och krav på att arbetsgiva­re betalar kost och logi för anställda som sänds ut på resor.

”Vi kommer att göra vårt för att undvika en storstrejk”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden